Mamma till död amerikansk soldat slår tillbaka efter Trumps utspel

1 av 4
NYHETER

Ghazala Khan, mamma till den muslimske armékapten som dog i Irak-kriget, slår nu tillbaka mot Donald Trump efter han antytt att hon tystats av sin man vid Demokraternas paritkonvent.

– Hela Amerika kände min smärta... snälla Mr.Trump, känn den smärtan så kommer du förstå mig bättre, säger Khan i en intervju med BBC.

Samtidigt anklagar Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton Trump för att fälla nedsättande kommentarer om muslimer.

Muslimske Humayun Khan stred för sitt land och dödades av en bilbomb under uppdrag med den amerikanska armén i Irak 2004, endast 27 år gammal.

Under Demokraternas konvent i Philadelphia, Pennsylvania, stod hans föräldrar på scen.

Hans pappa Khizr Khan talade då om sonens uppoffring, och kritiserade Donald Trumps vallöften om att begränsa muslimers rätt att ta sig in i USA som oamerikanska.

Advokaten Khan ifrågasatte också om miljardären ens har läst landets grundlag samtidigt som han tog fram sin egen kopia, för att senare ställa en retorisk fråga.

– Du har inte offrat något, eller någon.

Ifrågasätter mammans tystnad

Något som fått den kontroversielle fastighetsmogulen att reagera – och det på sitt karaktäristiska vis.

I en intervju med amerikanska ABC News, som sändes på söndagskvällen, svarar han Khizr Khan och säger att han ”har jobbat väldigt, väldigt hårt” i sitt liv och visst gjort uppoffringar.

Trump går även till attack mot soldatens mamma, Ghazala Khan, för att hon stod helt tyst intill sin man när han talade på konventet.

– Om du tittar på hans fru, hon stod där. Hon hade ingenting att säga. Hon troligen, kanske var hon inte tillåten att ha något att säga. Du får berätta för mig, säger den republikanska presidentkandidaten.

– Hon var extremt tyst och det såg ut som att hon inte hade något att säga. Många personer har sagt det.

Hans insinuanta uttalande har inte helt oväntat väckt starka reaktioner.

I fredags, dagen efter konventet intervjuades Ghazala Khan i MSNBC:s ”The Last Word”. Hon pratade då om sin son, och sa också att hon inte talade på konventet för att hon fortfarande är överväldigad av sorgen av att ha förlorat honom, skriver Politico.

”Han är okunnig”

Ghazala Khan utvecklar det under söndagen i ännu en rörande intervju med brittiska BBC, där hon även riktar några ord direkt till Donald Trump.

– När jag stod där kände hela USA min smärta. Utan att säga ett enda ord kände varje person med ett hjärta, med ett gott hjärta, det, säger hon och fortsätter:

– Snälla Mr.Trump, känn den smärtan så kommer du förstå mig bättre. Jag blev väldigt upprörd när jag hörde om att jag inte sa någonting, för jag kände smärta. Och när du gör det så slåss du antingen eller så säger du ingenting. Jag är ingen kämpe, jag kan inte slåss, så det bästa jag gör är att vara tyst.

I en debattartikel i Washington Post svarar Ghazala Khan också att hennes man frågat henne om hon ville tala på konventet men att hon varit för upprörd för att kunna göra det.

”När han talar om islam, är han okunnig", skriver hon och tillägger:

”Donald Trump säger att han har gjort flera uppoffringar. Han vet inte innebörden av ordet uppoffring”.

Kritik från flera håll

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton säger i ett offentligt uttalande att hon blev väldigt rörd över att se Ghazala Khan stå upp för sin son med mod och värdighet på torsdagskvällen.

Efter att Donald Trump trots hård och utbred kritik vägrat ta tillbaka sina uttalanden har Hillary Clinton även gått ut och sagt att Trump återbetalar den dödade armékaptens ”ultimata uppoffring” med förolämpningar och nedsättande kommentarer om muslimer, uppger nyhetsbyrån AP.

Även den demokratiske senatorn Harry Reid levererade på söndagen en svidande redogörelse för sin egen hållning.

Han menade att republikanerna Mitch McConnell och Paul Ryan, som ställt sig bakom Trump men under söndagen fördömde kritik mot amerikanska muslimer som tjänar sitt land och avvisade tanken på ett inreseförbud för muslimer, är fega om de inte ångrar sitt stöd.

– Detta borde inte vara svårt, säger Reid. Donald Trump är en sexistisk och en rasistisk man som förolämpar krigshjältars föräldrar, sprider rädsla för muslimer och uttrycker hat mot latinamerikaner. Han borde inte bli president och republikanska ledare har en moralisk skyldighet att säga det.

Sedan Demokraternas konvent, då den avlidne soldatens pappa viftade med en pocket-version av USA:s konstitution, har även häftet på 52 sidor under söndagseftermiddagen seglat upp som en bästsäljare på nätbutiken Amazon, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM