4 400 brandmän slåss mot Portugals lågor

1 av 7
NYHETER

Fler än 4 400 brandmän slåss mot de 700 skogsbränder som rasar runt om i Portugal, skriver ABC.

I flera dagar har svåra bränder härjat Portugal. Under måndagen meddelade myndigheterna att över 1 500 brandbilar och 32 brandflyg var inblandade i de dryga 700 bränder som rasar i landet.

Flera bränder ännu inte under kontroll

Över 4 400 brandmän var involverade i slaget mot lågorna och under gårdagskvällen markerade myndigheterna att åtta av bränderna ännu inte var under kontroll.

Det är den långa torkan och flera veckor utan en droppe regn som orsakat bränderna som sedan spridits snabbt genom de torra tall- och eukalyptusskogarna. Under de senaste dagarna har dessutom temperaturen legat på över 30 grader och på sina håll passerade kvicksilvret 40-strecket under måndagen.

Tre större bränder rör sig drygt 20 mil norr om Lissabon medan myndigheter i Portugals näst största stad Porto har initierat en nödplan och kallat in över 100 soldater att hjälpa till i brandsläckningen. Några familjer har behövs evakuerats men de dramatiska scenerna till trots har inga människor kommit till skada.

Evakuerade på La Palma får återvända

De senaste dagarna har svåra bränder även rasat på Kanarieön La Palma men nu säger den spanska regeringen att bränderna är under kontroll och de 500 boende som evakuerats har kunnat återvända hem. Branden startades av misstag då en tysk turist brände en bit toalettpapper.

ARTIKELN HANDLAR OM

Portugal