Matte till sjukhus – då svalt Maja ihjäl

avViktor Adolfsson

NYHETER

Katthem kritiskt till hemtjänsten

1 av 2

När en äldre kvinna i Södertälje hamnade på sjukhus tog det elva dagar innan hennes katt hämtades från lägenheten.

Då var det redan för sent.

– På djursjukhuset blev de helt bestörta över vilket skick katten var i. Veterinären sa bara att det inte fanns något att göra, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem.

Foto: Södertälje Katthem.
De tvingades avliva henne på djursjukhuset.

När matte togs in på sjukhus lämnades hennes katt Maja ensam i lägenheten. Enligt Södertälje katthem visste hemtjänsten om att katten varken hade mat eller vatten. Först elva dagar senare, dagen före midsommarafton, fick katthemmet reda på vad som hänt.

– Vi fick besked av hemtjänsten att de inte kunde öppna för någon. Inte ens när vi hade ett intyg från brukaren, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem.

”De blev helt bestörta”

När katthemmet till slut kopplade in polisen öppnade hemtjänstens personal dörren. Där inne hittades katten Maja – i mycket dåligt skick.

– På djursjukhuset blev de helt bestörta över hur kattens skick var. Veterinären sa bara att det inte fanns något att göra. De var tvungna att avliva henne.

Astrid Åkesson har reagerat starkt på hela historien.

– Det är klart att man blir upprörd. Hemtjänsten har agerat mycket märkligt. De hade kunnat undvika den här tragiska utgången.

Kommunen: ”Inte hemtjänstens ansvar”

På Södertälje kommun, som ansvarar för kvinnans hemtjänst, menar man dock att ansvaret för husdjur faller på ägaren själv.

– Har man ett bistånd på hemtjänst så är det där våra insatser är och det är dessa som vi har ansvar för. Det är alltid eget ansvar om man har husdjur, säger områdeschefen Caroline Wenner och fortsätter:

– Om en brukare lämnar ut en nyckel som vi kvitterar ut så tar vi ett ansvar att vi använder nyckeln när brukaren är hemma. Vi har inte rätt att gå in i någons bostad när de inte är hemma.

Enligt Caroline Wenner är det primärvården, som skickat brukaren till sjukhus, som har ansvar för situationen. Hon uppger att kommunen fick kännedom om vad som hänt först när katthemmet kontaktade hemtjänsten dagen före midsommarafton.

– Hemtjänsten har inte haft kännedom att det funnits en ensam katt som ingen tar hand om förrän i torsdags.

Ser du att det varit bristande kommunikation mellan kommunen, brukaren och katthemmet i det här fallet?

– Jag kan inte se att vi har brustit i våra rutiner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter