Trumps attack mot Kina på Twitter

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Anklagar landet för valutamanipulation och militär expansion

1 av 2

NEW YORK. Kina reagerade mot Trump när han pratade med Taiwans president.

Nu anklagar USA:s blivande president Kina för valutafusk och militär expansion.

”Frågade Kina oss om det var okej att bygga en stort militärkomplex mitt i Sydkinesiska havet? Jag skulle inte tro det!”, skriver han på Twitter.

Trumps samtal med Taiwan har varit omdebatterat de senaste dagarna. Kina hävdar nämligen att Taiwan är en provins och sedan 1979 har ingen amerikansk president, eller tillträdande president, haft någon direkt diplomatisk kontakt med Taiwan.

Det bröt Donald Trump mot i fredags när han samtalade med taiwanesiska ledaren Tsai Ing-wen.

Källor uppger för The Washington Post att samtalet var planerat sedan länge.

Anklagar Kina för valutafusk

Nu går USA:s tillträdande president ett steg längre. Under söndagseftermiddagen, lokal tid, anklagade han Kina för valutamanipulation och militär expansion.

”Frågade Kina oss om det var okej att devalvera sin valuta (gör det svårt för våra företag att konkurrera), ta hög skatt på våra produkter som kommer in i deras land (USA beskattar inte dem) eller att bygga ett stort militärkomplex mitt i Sydkinesiska havet?”, skriver han på Twitter. 

”Jag skulle inte tro det!”

I augusti förra året sänkte Kinas regering värdet på valutan yuan. Enligt The Washington Post beskattar USA visst varor från Kina.

Skickade protest

Efter Taiwan-samtalet skickade Kina en skriftlig protest till USA – en helt väntad reaktion, enligt många experter.

Kinas utrikesminister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett "småsint agerande" som inte kan förändra den internationella "ett Kina"-politiken.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. "Ett Kina"-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, sade utrikesminister Wang Yi enligt Hong Kongbaserade Phoenix TV.

– Vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt.

”Oroade för världen”

En av dem som reagerade på Trumps utspel om Kina under söndagen var tidigare Labourledaren Ed Miliband.

”Trump utfall mot Kina på Twitter som att det vore en kamp i Celebrity Apprentice (ett tv-program, reds anm.) är inte roligt, bara djupt, djupt oroande för världen”, skriver han på Twitter.

Tidigare under söndagen hade Mike Pence, tillträdande vicepresident, försökt att släta över Trumps samtal med Taiwans ledare Tsai Ing-wen.

– Det var ingenting annat än att ta emot ett artighetssamtal från en demokratiskt vald ledare, säger Pence till ABC News.

Trumps regering tar form

De har Trump nominerat till ministrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE