Regnkaos i Norrtälje

NYHETER

Kraftiga skyfall och översvämningar under måndagen

1 av 7

Under måndagseftermiddagen har stora mängder regn fallit över Norrtälje.

Hitintills har över 62 millimeter uppmäts enligt Norrtelje Tidning och flera byggnader och vägar har svämmat över av vattenmassorna.

Enligt SMHI kan regnet fortsätta falla under kvällen och morgondagen.

– Det är kaos här och jag har aldrig varit med om maken tidigare, säger Hanna Johansson som befinner sig i regnkaoset.

Hittills har det kommit 62,4 millimeter regn enligt Norrtälje Energis egen vattenmätare på vattentornet i Norrtälje uppger NT.

– Det är kaos här och jag har aldrig varit med om maken tidigare. Flera vägar är översvämmade och vattnet når halvägs upp till däcken, berättar ögonvittnet Hanna Johansson för Aftonbladet.

Läget under kontroll

Under dagen har även flera byggnader behövt pumpas på vatten enligt räddningstjänsten. Under några timmar var även cirka 4 300 av Vattenfalls kunder strömlösa på Väddö uppger NT.

– Att det regnat kan man lugnt säga. Vi har haft ett tiotal uppdrag på gång samtidigt. Första larmet kom strax innan 16, berättar Robert Haag, yttre befäl på räddningstjänsten i Norrtälje.

Enligt honom har det framförallt varit många butiker och affärer som drabbats av vattenmassorna. Även skolor och andra kommunala byggnader har tagit in vatten.

– Det har även varit flytande brunnslock och översvämmade vägar. Just nu har vi läget under kontroll och försöker att pumpa bort allt vatten som tagit sig in.

Inga personsskador har i nuläget rapporterats i samband med vattenflödena.

"Inte till det normala"

Enligt SMHI är juli en nederbördsbetonad månad där det normalt kan komma uppemot 70 millimeter regn under hela månaden.

– Men att det ska kommit 50 millimeter under en dag hör inte till det normala, säger meteorologen Charlotta Eriksson. 

Enligt SMHI  är det just nu risk för kraftiga skurar i hela Svealand och lokalt kan det förekomma vissa översvämningar. Störst risk för åska är det i södra och norra Norrland. Det ostadiga vädret väntas hålla i sig även under morgondagen.

Överfylld källare

Per Wennerström, ägare av sportfiskebutiken Dogger, berättar att räddningstjänsten har pumpat vatten i butiken under hela eftermiddagen. Och än är det inte över.

– Detta är det värsta skyfallet jag sett. Vi har över 15 centimeter regn i källaren just nu och det har även vräkt in vatten i entrén.

Per berättar att det även varit kaos på Stockholmsvägen som går precis utanför butiken.

– Bilarna har knappt kunnat passera här. Dock händer detta ganska ofta så vi är beredda och har därför inga varor längst ned i källaren.

Passade på att bada

Men det är inte alla som ogillar regnovädret. 11-årige Axel Johansson och lillasyster Ella, 9 år, passade på att ta sig ett dopp i en regnfylld viadukt.

– Vi bor i närheten och när vi såg att det regnade så mycket så bestämde vi oss för att bada. Det var jättekul men lite läskigt. Och kallt!, säger Axel för Aftonbladet.

Lillasyster Ella, som är 146 centimeter lång, berättar att hon inte bottnade.

– Det var kallt och mina händer domnade bort. Jag känner dem fortfarande inte.

Även 14-åriga Tilda Rydén, som satt och fikade när regnovädret drog in, förklarar att hon aldrig sett så mycket vatten tidigare.

– Först var det jättefint väder och sen bara forsade det en massa vatten. Det måste ha varit minst 30 centimeter högt och nådde ända upp till knäna på mig. Det var häftigt att se.

Vid 18.30-tiden ska skyfallen börja avta och regnmassorna börjat sjunka undan enligt flera personer på plats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norrtälje

Väder