SAS-plan bombhotade på väg till Bryssel

NYHETER

Två SAS-plan på väg till Bryssel från Stockholm och Oslo bombhotades på onsdagskvällen.

Det uppger norska tidningen Dagbladet.

De två planen kunde landa tryggt och passagerare tas nu omhand.

Tipsa | Aftonbladet

Hotet ska enligt presskontakten Cathrine Sandegren ha kommit in till SAS och ska inte ha gällt någon enskild flygning, utan om flighter till Bryssel i allmänhet.

– Man har tolkat det som att det ska ha varit mot ingående flyg mot Bryssel och då hade vi två flyg som var på väg mot Bryssel.

SAS uppger att bägge plan har landat i gott skick på Bryssels flygplats Zaventem och att passagerare nu tas omhand.

Flighten från Arlanda landade klockan 19.40 och Oslo-planet landade 19.20 på ondagskvällen.

Senare under onsdagskvällen uppger SAS att hoten inte kom in direkt till bolaget - utan att man i stället tog emot hoten via belgisk flygtrafikledning och att det gällde alla inkommande flyg till Bryssel.

– Hoten har kommit in till Airport Control i Bryssel som lämnade över till Eurocntrol som lämnade över till SAS. Mer information än så här har vi inte eftersom hoten är en polisfråga, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Hon uppger att hoten kom in under tiden planen var i luften men kan inte specificera tiden mer än så.

– Man gjorde därefter en säkerhetslandning som gick helt odramatiskt till, säger Karin Nyman, som uppger att fortsatt flygtrafik från Zaventem väntas löpa på normalt under kvällen.

Enligt belgisk media har ytterligare ett plan på väg till Zaventem bombhotats under onsdagskvällen. Det gäller en flygning från Marocko med bolaget Air Arabia Maroc. Flighten omdirigerades till franska Toulouse efter hotet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bryssel

Stockholm

Oslo

SAS

Flygtrafik