Vännen om mordet på Mille: ”Hans familj förtjänar att få veta vad som hänt”

1 av 9
NYHETER

Rio de Janeiro Två år har gått sedan Mille Ballai, 33, hittades mördad i sitt vandrarhem i Rio de Janeiro – utan att någon gripits.

Vännen Katia Carius, 28, berättar nu nya detaljer om mordet – och hoppas att polisen agerar.

– Hans familj förtjänar att få veta vad som hänt, säger hon till Aftonbladet.

Från vandrarhemmet Alto Vidigal högst upp i favelan Vidigal har man en makalös utsikt över den omtalat vackra Riostranden Ipanema.

Inte konstigt att svenske Mille Ballai förälskade sig i platsen under sin semesterresa 2012.

Under påsken 2014 flyttade han till Rio, blev delägare i Alto Vidigal – och lämnade det svenska livet som musikproducent åt artister som Swingfly och Arash.

Bara några månader senare hittades han död, ihjälslagen med skador mot bakhuvudet.

Nu väljer en av de anställda på hotellet, vännen Katia Carius att berätta om omständigheterna kring den 33-årige svenskens död.

Mille hade varit iväg med vänner under fredagen och kom tillbaka till vandrarhemmet under natten till 28 juni.

Dagen efter skulle Brasilien möta Chile i den första åttondelsfinalen av fotbolls-VM i landet.

”Mille var nervös”

Katia Carius och hennes man sålde mat i anslutning till vandrarhemmet.

– Mille hade varit lite nervös eftersom det skulle komma så mycket folk och kolla på matchen. Han ville att allt skulle vara i ordning, säger Katia.

Personalen på vandrarhemmet arbetade ivrigt med att få allt i ordning, men när matchen började hade ingen sett till Mille. De började bli oroliga.

– Då gick vår receptionist till hans rum för att titta efter honom. Han knackade med ingen svarade, men dörren var öppen, vilket var konstigt.

Receptionisten klev in och hittade Mille död.

– Han kom ner och var helt chockad, det gick inte att förstå vad han sa. Jag blev själv också mycket chockad och ringde efter ambulans. De frågade om det fanns livstecken, om han andades, men det gjorde han inte.

Katia Carius berättar att Mille Ballai under de månader han drivit vandrarhemmet skapat en helt ny framtidstro för de anställda. Hans arbetslust och glädje smittade av sig på personalen.

– Han var en glad och färgstark person. Han köpte växter till vandrarhemmet och såg till att det blev ommålat och färgglatt. Han tog alltid hand om oss om vi behövde.

I en favela som Vidigal är man normalt sett avståndstagande till främlingar. Att accepteras som en ny i grannskapet tar tid. Inte för Mille.

– Det brukar vara svårt att komma in i samhället, men han accepterades direkt. Folk tror att han mördades för att han hade problem med folk här, men så var det inte. Alla visste att han var snäll och omtänksam, säger Katia Carius.

”Familjen förtjänar sanningen”

Vem som utförde mordet är oklart. Men omständigheter tyder på att det kan vara någon med god kännedom om vandrarhemmet.

Till Milles rum finns en ingång där övervakningskameran hade stängts av och polisen har tidigare uppgett att omständigheterna inte tyder på att favelans kriminella droghandlare varit involverade.

– Vi har hittat flera värdeföremål – två mobiltelefoner, en dator och 15 000 reais (45 000 kronor) i kontanter, vilket gör sannolikheten för rånmord minimal, sa utredaren Rivaldo Barbosa tidigare.

Milles vänner i favelan uppger att man två personer tidigare boende på vandrarhemmet inte undersökts ordentligt.

– De tros ha försökt sälja droger på vandrarhemmet och bara några dagar innan mordet ska Mille ha sagt åt dem att ta sina saker och dra därifrån, säger Katia Carius.

Männen ska ha lämnat och flyttat till ett annat vandrarhem. De ska ha anklagats för att stjäla och försöka sälja droger där också.

– Men ingen vet var de är nu. Om de är kvar i Rio eller bara försvunnit.

Polisen i Barra da Tijuca uppger för Aftonbladet att utredningen kring Milles död fortfarande pågår.

Katia Carius tycker inte att de har gjort tillräckligt.

– Det värsta är att inte säkert veta vad som har hänt. Det fanns ingen anledning att det här skulle hända honom.

I Vidigal är det många som önskar ett avslut, och vill ha svar på vad som hänt. Katia hoppas att utredningen tar fart igen.

– Det är många som tycker, eftersom han var en sådan bra kille, att familjen förtjänar att få veta vad som hänt. Jag säger det inte för att vi vill ha hämnd, eller se ett straff. Men familjen och hans anhöriga borde få veta sanningen.

ARTIKELN HANDLAR OM