Generalen som ledde kuppförsöket riskerar dödsstraff

1 av 5

avOskar Forsberg

NYHETER

ISTANBUL. En av de ledande männen bakom den misslyckade kuppen i Turkiet är general Erdal Ozturk.

Han har nu gripits och delgetts misstanke om högförräderi.

Många av president Erdogans anhängare kräver nu att han och flera andra officerare ska dömas till döden.

– Häng dem, skanderade folkmassan på Taksimtorget i Istanbul under gårdagen.

Sedan den misslyckade kuppen inleddes och slogs ned i fredags har nästan 2 900 soldater gripits. Enligt uppgifter ska minst två av dem vara generaler. Totalt har 6 000 personer frihetsberövats och den siffran väntas stiga, enligt Reuters .

Många andra av de gripne ska vara unga meniga soldater som, enligt flera medieuppgifter, lurats att själva kuppen bara var en övning.

Flera personer i Istanbul uppger också att merparten av soldaterna, framför allt de i stridsvagnarna, omedelbart ska ha gett upp när det blev uppenbart att det inte var frågan om någon övning.

Under kuppförsöket dödades 161 civila, enligt turkiska myndigheter. 1 440 civila ska ha skadats.

Under de korta striderna i fredags kväll dödades även 104 av kuppmakarna.

Vill se dödsstraff

En av de gripna militärerna är generalen Erdal Ozturk, en dekorerad veteran och tidigare chef för en av landets armékårer. Han har nu blivit delgiven misstanke om högförräderi.

Flera av anhängarna till Erdogan och regeringspartiet AKP vill nu att general Ozturk och de andra ledarna bakom kuppen ska dömas till döden.

Många på plats i Istanbul tror emellertid att långt ifrån alla inblandade har känt till planerna.

– De har lurat många av de andra, säger Kadir, 34, som var i centrala Istanbul under den dramatiska fredagskvällen.

Utöver de nästan 3 000 militärer som arresterats har även några flytt landet. Åtta personer landade i Grekland med en militärhelikopter och sökte asyl. Det ska, enligt uppgift, vara två majorer, en kapten och fem meniga.

Grekland ska pröva ärendet enligt internationell rätt, men har lovat att omgående skicka tillbaka helikoptern.

Den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusuglu är dock säker på att de åtta militärerna kommer att utlämnas. Han säger till turkisk media att han ska ha fått ett löfte om detta från Grekland.

Generalen nekar

Turkiet avskaffade dödsstraffet 2004 som en del i närmandet till EU. Även om flera ledande politiker, bland annat premiärministern Binali Yildrim, sagt att man kommer överväga att återinföra dödsstraff så är det inte många i Istanbul som tror att det kommer att hända.

Under lördagskvällen uppmanande regeringen alla att gå ut på gatorna. I Istanbul slöt många upp, men ändå var det betydligt färre än vad de flesta räknat med.

Generalen själv nekar till att han hade något med det här att göra. Han säger att han satt i ett viktigt möte under kuppförsöket, enligt turkisk radio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet