”Det var panik och döda överallt”

Flera svenskar befann sig vid strandpromenaden i Nice när lastbilen körde rakt in i folkmassan.

De vittnar om död och totalt kaos.

– Det var panik. Folk var hysteriska. Vi flydde mot stranden i rädsla för att den skulle ha sprängämnen, säger Kristian Julius från Stockholm.

Kristian Julius, 57, gick på strandgatan Promenade des Angais med sin familj när han vände sig om och såg lastbilen komma körandes mot dem bakifrån.

– Den hade släckta lyktor. Den kom mot oss. Vi kastade oss åt sidan i sista sekund. Det låg flera döda på vägen, säger han.

– Det var panik. Folk var hysteriska. Vi flydde mot stranden i rädsla för att den skulle ha sprängämnen.

Även Anna Wänblad från Stockholm befann sig på en uteservering på strandpromenaden och firade sin 50-årsdag med vänner när de plötsligt hörde skrik.

– Vi såg en vit lastbil köra in i folkmassorna. Det låg människor på marken. Människor flydde i panik. En del sprang ut i havet, säger Anna Wänblad.

Vännerna tog skydd tillsammans med flera andra i en källarlokal under restaurangen.

– Nu sitter vi här inlåsta. Ingen får gå ut. Det sägs att det har skett flera attacker på olika ställen, säger Anna Wänblad.

Hörde skrik

Patrik Zytomierski jobbar på Lido Plage i Nice. Han satt och åt middag med sin familj när de vid kvart i elva hörde skrik från promenadgatan ovanför.

– Folk får panik och springer. Människor väller ned för trapporna och kastar sig ned mot stranden. Vi inser snabbt att något inte står rätt till och börjar springa med mot vattnet.

Enligt Patrik flyr även ett hundratal människor med dem till strandkanten och börjar gömma sig bakom solstolarna.

– Då hör vi skott. Vi vet inte om det var polisen eller några andra som sköt. Sedan säger polisen åt oss att evakuera. På vägen hem var det krigsscener. Folk låg döda, skadade, och man försökte med hjärt och lungräddning.

Patrik berättar att polis nu patrullerar runt på gatorna med dragna vapen och kollar samtliga människor.

"Var en förfärlig syn"

Henrik Moberger bor i Nice tillsammans med sin fru. De hade tittat på fyrverkerierna tillsammans med sin son och hans hustru och gick därefter upp på strandpromenaden. Enligt Henrik var ett tusental människor på plats för att fira nationaldagen och helt plötsligt ska lastbilen, utan belysning, ha kommit körandes mot dem. Hans son ska bara ha varit en meter från att ha blivit överkörd.

– Vi förstod direkt att det var en galning. Vi sprang åt varsitt håll, och lastbilen körde mellan oss och styrde sen in på en promenaddel där den mejade ned flera försäljningsstånd och människorna som var runtomkring. Det var en förfärlig syn.

Enligt Henrik ska skottlossning även ha hörts i samband med händelsen.

– Full panik bröt ut och alla rusade mot säkerhet. Bara där vi var, framför le Negresco, låg massor av människor på gatan. En hemsk upplevelse.

Hade sett fyrverkerierna

Ida Gustafsson, från Stockholm bor på ett hotell nära strandpromenaden.

– Vi hade precis varit i närheten och tittat på fyrverkerier och just kommit hem och lagt oss på sängen när vi hörde att folk skrek utanför. Vi öppnade balkongdörren och såg folk springa och det var sirener överallt.

Ida berättar att det var en hel folkmassa som rörde sig samtidigt, och att området tömdes på några sekunder.

– Det är skitläskigt. Vi hade ingen riktigt plan för kvällen och hade lika gärna kunnat vara där när det hände. Det känns helt sjukt, säger jon till Aftonbladet.

"Körde över en massa kroppar"

Alexandra Reenstierna från Stockholm är på semester i Nice tillsammans med sina föräldrar. De satt på en restaurang nära strandpromenaden när de såg lastbilen komma körandes rakt mot människorna som kom och gick.

– Den körde över en massa kroppar och alla bara sprang i panik och grät.

Alexandra och familjen fick fly in på en restaurang och sen ta sig ut bakvägen.

Publisert: