Han öppnade pärleporten

NYHETER

Fiskade upp 880 miljoner kronor

1 av 4 | Foto: 34 kilos dyrgrip Den kan vara världens största saltvattenpärla, värd hundratals miljoner. Pärlan plockades upp för över tio år sedan, men nu går det att beskåda dyrgripen i Puerto Princesas stadshus i Filippinerna.

Snacka om praktpärla.

Den skimrande dyrbarheten kan vara värd så mycket som 880 miljoner kronor.

Men i över tio år låg rekordklotet gömd under en säng.

Den kan vara världens största äkta saltvattenspärla. I måndags visades den upp i stadshuset i Puerto Princesa i Filippinerna.

Praktpärlan är stor som två backar läsk och väger 34 kilo.

Musslan med pärlan plockades upp för över tio år s­edan av en ­fiskare i turistpara­diset Palawan, skriver tyska tidningen Bild.

Gömde den under sängen

Mannen hade inte fått upp ­ankaret på sin båt och dök ned i vattnet för att undersöka vad det berodde på. Där upptäckte han att ankaret satt fast i en jättemussla. Och inuti glimrade jättepärlan som mannen fiskade upp, skriver Bild.

Mannen förstod inte hur ­värdefull pärlan var – men vidtog ändå vissa säkerhetsåtgärder.

– Han gömde den under sängen, som en lyckoamulett, säger ­Aileen Cynthia Amurao på ­stadens turistbyrå.

Efter en brand i hemmet bestämde sig fiskaren för att lämna över dyrgripen till en släkting som råkade jobba på turistbyrån, enligt Bild.

Ska granskas

– Vi blev mycket överraskade när han kom med den. Nu behöver vi ta hjälp av en gemmolog (ädelstensexpert, reds. anm.) för att garantera äktheten, säger Amurao.

Är pärlan äkta kan den vara värd så mycket som 880 miljoner kronor.

Jättepärlan går nu att beskåda i Puerto Princesas stadshus som hoppas locka till sig många pärl­turister framöver.

Den största äkta pärlan som tidigare hittats fiskades upp på 1930-talet, väger drygt sex kilo och är i dag värd 30 miljoner ­kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM