Norges statsminister: "Du hade inte fått jobb hos mig om du bär niqab"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Carina Johansen
Erna Solberg, statsminister i Norge

NYHETER

Norges statsminister Erna Solberg vill inte ha anställda som bär den heltäckande slöjan niqab.

– Du hade förmodligen inte fått jobb hos mig eller många andra om du haft niqab på dig. Vi ska kunna se ansiktet på varandra i arbetslivet, säger Erna Solberg till NRK.

Det var i samband med en konferens om integrationspolitik som norska public service-företaget NRK intervjuade statsministern och Høyre-politikern Erna Solberg.

Hon poängterar själv att niqab och burka är "ett litet problem i Norge" och att ingen ska förbjudas att visa sin religiösa tillhörighet i jobbet. Men att en gräns måste sättas någonstans.

Kvinnor som bär niqab gör det som ett politiskt ställningstagande och för att utmana det norska samhället, enligt den norska statsministern.

– Du kan välja att bära vad du vill på fritiden men i arbetslivet vill vi se varandras ansikten, säger Erna Solberg.

Enligt NRK är hon och Sylvi Listhaug, invandrings- och integrationsminister och aktiv i Fremskrittspartiet, eniga om att det är invandrarnas eget ansvarar att bli en del av det norska arbetslivet och kulturen.

Inför konferensen skrev Listhaug följande på sin Facebook:

– De som kommer till Norge måste anpassa sig till vårt samhälle. Här äter vi svin, dricker alkohol och visar vårt ansikte. Man bör uppföra sig enligt de värderingar, lagar och regler som gäller i Norge.

Publicerad: