Kalla fakta

Uppgifter i TV4: Dokusåpa var pensionsbluff

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Flera unga svenskar lurades att de skulle vara med i en dokusåpa i spanska Alicante men i själva verket handlade det om att lägga beslag på svenskars pensionspengar.

Totalt lyckades bolaget bakom bluffen placera om hundratals miljoner pensionskronor.

Det uppger TV4:s Kalla fakta i kväll.

De skulle få sina körkort betalda, bo i varma Spanien och få ta del av flera förmåner. Enda haken var att de systematiskt skulle ringa upp svenska pensionssparare och övertyga dem att flytta sina pengar till en speciell fond.

”Magkänslan sa att det var fel”

Med hjälp av färdigskrivna manus och bedrägligt beteende, som att uppge att man ringde på uppdrag av Pensionsmyndigheten, lyckades man flytta hundratals miljoner kronor till den speciella fonden Falcon, uppger TV4:s program Kalla fakta i kväll.

Spararen Anette Schytt var en av dem som blev uppringd.

– Det kändes fel hela tiden. Magkänslan sa att det var fel, men det lät bra ändå på något vis, säger hon till Kalla fakta.

Anette Schytt bad om att få veta namnet på tjejen som ringde och vilket bolag hon jobbade för.

– Så fort vi hade lagt på så ringde jag upp Pensionsmyndigheten och frågade om det stämde. Att hon jobbade på uppdrag av dem, men det var ju fel.

Polisanmälan

Men enligt Kalla fakta var det långt i från alla sparare som insåg att de blivit lurade och tvingade att flytta sina pengar till Falcon-fonden.

– När vi loggade in tillsammans med kunden såg vi allt, alla deras pengar. Vi kunde se exakt vad de hade för pensioner och aktier. Och där kunde jag fritt ta bort, rensa hela listan och bara sätta in i Falcon”, berättar Sara, en före detta säljare på bolaget, för Kalla fakta.

Det aktuella bolaget har nu polisanmälts av Pensionsmyndigheten och en utredning pågår.

Kalla fakta sänds på TV4 i kväll, tisdag, klockan 21.00

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalla fakta

TV4

Pensionsmyndigheten