Skolan lyssnade på eleverna – satte upp dörrar i duschen

1 av 2 | Foto: Skolans rektor Christina Lundberg säger att initiativet har varit ”jätteuppskattat”.
NYHETER

För många skolelever är gympasalens duschrum en något jobbig plats. Men på Slottsskolan i Borgholm lyssnade man på sina elever – och installerade dörrar i duschen.

– Det har varit jätteuppskattat, säger Christina Lundberg, rektor på Slottsskolan.

När man som högstadieelev ska duscha efter skolidrotten är det många som drar sig för att klä av sig i de öppna duschrummen. Så var det även på Slottsskolan i Borgholm men då gjorde skolan något så ovanligt som att lyssna på eleverna – och ändra det.

– På våra elevrådsmöten kom det ofta upp att duschrummen var en tråkig och lite obehaglig miljö. Och jag höll helt med. Skolan renoverades för fyra år sedan men då räckte inte pengarna till att också fixa duschrummen, säger Christina Lundberg, rektor på Slottsskolan.

”Många blev glada och stolta”

Skolan kontaktade därmed högre instanser, bjöd in politiker och tog upp det på föräldrarådet – sedan gick det undan och inom kort var de nya duscharna med dörrar på plats. Och reaktionerna har inte låtit sig vänta.

– Det har varit jätteuppskattat! Många blev så glada och är också stolta att de har kunnat vara med och påverka sin egen skolmiljö.

Omklädningsrummen upplevs otrygga

Organisationen Friends delade i förra veckan en bild på de nya duscharna och ger dem tummen upp. Bilden har därefter fått över 9 000 gillamarkeringar. På skolan vill man nu fortsätta att arbeta med att göra miljöerna tryggare.

– Vi har fått in ett förslag från en elev som önskar att allas mobiltelefoner skulle låsas in i skåpen innan man går till idrotten, eftersom mobiler i omklädningsrummen upplevs som otrygga. Det får vi titta på framöver, säger Christina Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM