Anna Hagwall lämnar sina politiska uppdrag

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-10-08

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall lämnar flera av sina politiska uppdrag och kommer inte att ställa upp för omval i nästa riksdagsval.

Avhoppet kommer efter att Aftonbladet i onsdags avslöjade hur hon vill minska Bonniers mediadominans och att ingen etnisk grupp ska tillåtas att äga mer än fem procent av media.

Motionen om slopat presstöd har skadat partiets "anseende" och "trovärdighet", enligt gruppledare Mattias Karlsson.

Efter samtal med Sverigedemokraternas gruppledning avgår Anna Hagwall från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet. Hon lämnar även posten som intern gruppledare för partiets skattepolitiska grupp.

"Bakgrunden till besluten är främst den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

– Anna Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne den senaste tiden. Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar.

”Skadat partiets anseende”

Han fortsätter:

– Detta tillsammans med det faktum att det inte är första gången som Hagwall gjort uttalanden som skadat partiets anseende och stått i strid med våra fastlagda principer har gjort att partiledningens förtroende för henne allvarlig har skadats.

Partiets gruppledning har uppmanat Anna Hagwall att lämna samtliga sina utskottsuppdrag och interna förtroendeuppdrag inom riksdagens ram. Det har hon accepterat, enligt pressmeddelandet.

Anna Hagwall ska även ha beslutat sig för att inte ställa upp för omval till riksdagen 2018.

Om hon blir kvar i riksdagen den nuvarande mandatperioden ut avgör hon själv. Det är "ytterst ett beslut som vilar hos henne och inte hos partiet", står det i pressmeddelandet.

Blir kvar i riksdagen

Avhoppet kommer efter att Aftonbladet tidigare i veckan berättat om Anna Hagwalls motion till riksdagen om att presstödet till landets lokaltidningar borde tas bort – detta för att förändra ägarkoncentrationen och minska Bonniers inflytande på mediamarknaden. Hon vill också se att programutbudet i SVT blir som "på 50-60-talet".

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, skrev hon i ett mejl till Aftonbladet.

Anna Hagwall säger till SVT Nyheter att hon stannar kvar i Sverigedemokraterna. Hon avser även att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut och i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna.

Aftonbladet har sökt Anna Hagwall för en kommentar.

LÄS VIDARE