Obama stöder Clinton i valet

1 av 3 | Foto: AP/TT
Bernie Sanders och Barack Obama.

USA:s president Barack Obama stödjer officiellt kandidaten Hillary Clinton i höstens presidentval.

– I'm with her, jag stöttar henne, sade han i ett videoklipp där han prisar sin förre utrikesminister.

Beskedet om Obamas beslut att slutligen ställa sig bakom Clinton kom till slut på torsdagen, efter lång väntan. I en kort videoinspelning sade Obama:

– Tiotals miljoner amerikaner har gjort sina röster hörda. I dag vill jag lägga till min. Jag tror inte det har funnits någon hittills som varit så kvalificerad för detta ämbete.

– Jag har sett hennes omdöme, jag har sett hennes tuffhet. Jag har på nära håll sett hennes engagemang i de värderingar som vi håller högt, fortsatte Obama om Clinton.

Presidenten har tidigare valt att hålla en neutral profil i den stundtals hätska valrörelsen mellan Clinton och Sanders. Trots att senatorn Sanders i praktiken inte har någon möjlighet att representera Demokraterna, så har han i sin tur vägrat att ge upp.

God personkemi

Men kvar återstod ett möte hemma hos Obama på torsdagen. De två är kända för att ha en god personkemi.

Efter mötet tackade Sanders presidenten och vicepresident Joe Biden för deras opartiskhet under primärvalenskampen.

Sanders berättade också att han ska träffa Clinton inom kort för att diskutera hur de ska kunna arbeta tillsammans för att besegra Republikanernas kandidat Donald Trump.

Enligt Sanders skulle Trump vara "en katastrof" som president. Han lovade att göra allt i sin makt för att stoppa Trump från att bli Obamas efterträdare.

Samlad kamp

Obama har i sin tur hyllat Sanders valkampanj.

– Jag tyckte att Bernie Sanders kom med enorm energi och nya idéer. Det tyckte jag gjorde Hillary till en bättre kandidat, sade Obama dagen före mötet med Sanders.

Några timmar efter det att Sanders lämnat Vita huset, med Obama som sällskap till grinden, meddelade presidentkällor att Obama ställer sig bakom Clinton och att de två ska inleda valrörelsen tillsammans i nästa vecka i delstaten Wisconsin.

Senare på torsdagen kom också besked om ett möte mellan vicepresident Joe Biden och Vermontsenatorn Sanders. Därmed börjar Demokraterna att försöka samla sig för en enad front mot den man de ser som ärkefienden: republikanen Trump.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM