Språkrören vägrar bemöta kritiken

1 av 2 | Foto: Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
NYHETER

Miljöpartiets ledning anklagas för toppstyrning och för att rensa ut flera tunga partiföreträdare.

Trots den hårda kritiken vill språkrören inte uttala sig.

– Alla kommentarer med anledning av förändringar som skett i riksdagsgruppen hänvisar vi till gruppledaren, säger Pasel Assalum, politisk sakkunnig hos Gustav Fridolin.

Den nya striden i Miljöpartiet har blossat upp sedan två av partiets riksdagsledamöter petats från sina poster. Både Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, säger att anledningen till petningen är att de anses vara illojala när de tar ställning mot partiet i vissa laddade frågor.

Tolererar inte avvikelse

I går gick partikamraterna Jabar Amin och Annika Lillemets ut och meddelade att de tänker lämna sina poster i protest.

– Att de nu tvingas gå, eller avsätts i praktiken, är inget annat än en toppstyrning och en repressiv ledningskultur som nu under Gustav Fridolin har kommit in i partiet. Och man tolererar inte en avvikelse ens på en procent, sa Jabar Amin i går.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har under förmiddagen sökt kommentar från språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Deras respektive pressekreterare meddelar att de är på klimatmöte i New York men att de ändå inte avser att kommentera den interna kritiken.

– Alla kommentarer med anledning av förändringar som skett i riksdagsgruppen hänvisar vi till gruppledaren, säger Pasel Assalum.

Gruppledare Maria Ferm sa i går till TT att det var ett brett stöd i riksdagsgruppen för att Carl Schlyter och Valter Mutt skulle gå.

ARTIKELN HANDLAR OM