Förintelseöverlevaren Elie Wiesel död

Foto: Förintelseöverlevaren och fredspristagaren Eli Wiesel är död.
NYHETER

Författaren, fredspristagaren och överlevaren från Förintelsen Elie Wiesel har avlidit, meddelar Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem.

Wiesel, som var amerikansk medborgare med ungersk-rumänskt påbrå, tilldelades Nobels fredspris 1986. Han avled på lördagen i Connecticut i USA.

Wiesel skrev över 50 böcker, och hans mest kända bok "Natten" som ursprungligen kom ut 1956 men blev uppmärksammad när den översattes till engelska 1960.

Ändå var det var främst för hans kamp för att Förintelsens fasor inte fick glömmas av kommande generationer som Nobelkommittén fick ögonen för honom, skriver New York Times,

"Hans budskap är fredens, försoningens och den mänskliga värdigheten. Hans övertygelse att världens ondska kan bekämpas grundar sig på dyrköpta erfarenheter", skrev den norska Nobelkommittén i sin motivering.

Det var 1944 som Wiesels familj fördes till Nazitysklans förintelseläger. Han överlevde Auschwitz och befriades som 16-åring från Buchenwald – med den outplånliga tatueringen A-7713 på sin arm.

Hela hans familj gick under i lägren. Elie Wiesel blev 87 år.

TT