Anton, 27, lämnades att dö i skogen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kidnappades och misshandlades till döds – misstänkte mördaren har kopplingar till Hells Angels

1 av 4

27-årige Anton misshandlades och lämnades att dö i skogen.

Enligt kammaråklagare Peter Larsson kan ­motivet vara relations­relaterat.

Den misstänkte ­mördaren, en 48-årig man med kopplingar till Hells Angels, nekar till ­anklagelserna.

Det har gått nästan sex månader sedan 27-årige Anton kidnappades och misshandlades till döds vid Sisjön utanför Göteborg.

Under onsdagen inleddes rättegången mot de tre personer, en 48-årig man, hans dåvarande flickvän och en 26-årig man, som misstänks för inblandning i det uppmärksammade fallet.

Inför en fullsatt säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt nekade de till anklagelserna.

– Varför? För att han ­ inte har gjort det, säger den mordmisstänkte 48-­åringens advokat Kalle Ahlqvist.

Slogs med träpåk

Bakgrunden till den dödliga misshandeln ska enligt uppgift vara en oreglerad skuld på 500 kronor.

Skulden ska ha varit ­orsaken till att Anton kallades till ett möte med de två misstänkta männen, båda med kopplingar till Hells Angels, vid Kobbegårdens idrottsplats i Askim kvällen den 27 augusti.

På platsen ska Anton ha misshandlats svårt, bland annat genom slag mot ­huvudet med en träpåk.

Efter att ha tvingat in Anton i den äldre mannens bil ska misshandeln ha fortsatt vid Sisjön någon mil utanför Göteborg.

Det är också där Anton ska ha lämnats att dö efter att 48-åringen träffat en pulsåder i låret med ett knivhugg. Antons kropp hittades tre dagar senare av en helgledig polis och hans dotter.

Åklagaren: Svartsjuka

– Vi har en ganska klar uppfattning om vad som har hänt, säger kammar­åklagare Peter Larsson som inte vill låsa sig vid skuldmotivet.

Det kan ­också handla om ett relationsdrama. Om svartsjuka.

– I rätten kommer jag presentera ett djupare ­motiv som har med relationer att göra. Jag kommer utveckla det då, inte nu.

Sms-trafik som finns med i förundersökningen visar att Anton hade flera kontakter med den huvudmisstänkte 48-åringens flickvän fram till händelsen. Enligt åklagaren ska det telefonsamtal som tog Anton till Kobbegårdens idrottsplats dessutom ha kommit från hennes telefon. Därför är hon misstänkt för medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

– Läser man förundersökningen så finns det ­ingenting som talar om svartsjuka. Ingenting, ­säger Kalle Ahlqvist.

– Jag menar att åklagaren har hittat på det där för att ha ett motiv.

”Nödvärn”

Vad säger 48-åringen om knivhugget som ska ha orsakat Antons död?

– Han har gjort en nödvärnsinvändning. Han ­avväpnade Anton som ­attackerade honom. Sedan har han väl erkänt att det var en dispyt, men det har inte funnits en tanke på att orsaka någons död. Det här är jättetragiskt.

Känner sig hotad

Rättegången mot de tre misstänka personerna kommer att pågå i tio ­dagar, men först nästa vecka kommer morddelen tas upp. Innan dess ska ­rättegången handla om en rad andra brott som trion, och två andra personer, är misstänkta för. Det handlar bland annat om narkotikabrott, misshandel, olaga hot och försök till utpressning.

En av de åtalade, den 26-årige mannen som är medlem i Hells Angels ­undergruppering Red & White Crew, misstänks för medhjälp till mord samt människorov. Han följer rättegången via länk då han känner sig hotad.

Här är de misstänkta

48-årig man. Misstänkt för mord samt människorov. Har ­under många år funnits i miljön kring Hells Angels och begått brott tillsammans med medlemmar. Är tidigare dömd för utpressningsbrott.

29-årig kvinna. ­Misstänkt för medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel. Då­varande flickvän till 48-åringen.

26-årig man. ­Misstänkt för medhjälp till mord samt människorov. Medlem i Hells Angels undergrupp Red & White Crew.

Offret

27-årig man vid namn ­Anton. Hittades död vid ­Sisjön i Göteborg i slutet av augusti.

Mc-gängen

Dominanterna: Hells Angels MC och ­Bandidos MC

Kommer båda ursprungligen från USA och etablerade sig i Sverige i början av 1990-talet. HA-sfären i Sverige består av drygt 500 individer.

Bandidos består av ungefär hälften så många. Inom båda grupperingarna finns ­personer som dömts för grova brott som mord, grov misshandel, grov utpressning, grovt ­narkotikabrott och grovt ­vapenbrott.

Båda organisationerna har system för att ­belöna den som begår våldsbrott för kollektivets räkning. Hells Angels undergrupp heter Red & White Crew. X-Team är Bandidos dito.

Utmanarna: Outlaws, No Surrender, ­Satudarah, Gremium, Black Jackets

Flera mc-gäng försöker utmana Hells ­Angels och Bandidos.

Ett av de allra nyaste gängen är No ­Surrender som bildades så sent som 2013 i Holland.

Än så länge har dock Hells Angels och ­Bandidos lyckats behålla sina starka positioner.

1 av 5

5 andra mord med koppling till mc-gäng

26 januari 2016

En 20-årig man mördas i Norrköping. Mordet tros vara kopplat till en blodig konflikt mellan Hells Angels och en lokal kriminell gruppering. Bara ett par dagar efter mordet skulle 20-åringen ha vittnat i en mordrättegång.

6 maj 2015

En 27-årig man skjuts till döds i ett garage utanför Stockholm. Mannen var medlem i Red & White Crew, en undergrupp till Hells Angels.

13 mars 2012

En 49-årig man hittas skjuten med flera skott i närheten av Ronneby. Mannen visar sig vara en ledande person inom ­mc-klubben Outlaws. Bara några dagar senare mördas en 46-årig man i Karlskrona, även han med kopplingar till Outlaws.

5 juni 2011

En 40-årig trebarnsfar knivhuggs till döds på High Chaparrals campingplats under ett stort mc-möte. Ett par månader ­efter det inträffade döms en 36-årig man med Hells Angels-kopplingar till tolv års fängelse för mord.

30 april 2011

Xheladin Purava skjuts till döds utanför sin bostad i Göteborg. 42-åringen hade tidigare ­varit tongivande inom Naserligan. Polisen ­misstänker att en torped lejdes för mordet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN