Nokian har fuskat med däcktester – i flera år

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

NYHETER

Det finska bolaget Nokian Tyres som tillverkar bildäck har i åratal fuskat med sina däcktester, skriver tidningen Kauppalehti.

Bolaget har skickat däck med bättre egenskaper till testen – men däcken har aldrig funnits i produktionen.

Men Aftonbladet avslöjade redan 2012 att företaget bluffat.

Nokian Tyres har i många år manipulerat resultaten från däcktester. Enligt interna mejl som den finska tidningen Kauppalehti tagit del av har Nokian i flera år skickat däck till testerna med bättre egenskaper och som inte ens funnits i produktionen.

Företaget har vunnit flera tester och prisats för dessa däck.

När det tyska bilförbundet ADAC gjorde tester med däck som kom från butiken fick Nokian Tyres, på finska Nokian Renkaat, ett medelmåttigt betyg, enligt Åbo Underrättelser. Då började man att ana att någonting var fel.

Fusket har ökat värdet

De positiva däcktesterna har gjort att bolagets aktiekurs tiodubblats under den förre vd:n Kim Grahns tid. Efter avslöjandet på fredagsmorgonen föll Nokians aktiekurs med som mest 10 procent på Helsingforsbörsen, skriver DI, och klockan 09.45 noterades aktien 6,8 procent lägre än vid torsdagsstängningen.

Nokian Tyres vd, Ari Lehtoranta, säger till Kauppalehti att man nu har slutat fuska med testresultaten.

Nokian blev ett självständigt bolag som bröts ut från Nokia-koncernen år 1988.

Avslöjade tidigare

Aftonbladets motorexpert Robert Collin har länge varit med och avslöjat däckfuskare och han menar att det nya som kommer nu gällande Nokian är mejlen som tidningen Kauppalehti tagit del av. I övrigt menar han att det redan för 13 år sedan stod klart att företaget fuskade med sina däck. En av av texterna om Nokians bluff publicerades 2012.

Aftonbladet har också presenterat däcktester och där har det funnits risk för fuskade däck.

– Vi får däcken direkt av tillverkarna istället så att vi inte behöver testa förra årets däck. Och i det tillfället har det varit frestande för många att fuska med däcken, säger Robert Collin.

Gör ett andra test

Han menar att andra storfuskare är både Continental och Pirelli. För att kontrollera om däcken är manipulerade har Aftonbladet sedan tre år tillbaka alltid gjort ett andra test.

– Nu tar vi alla däck i butiken. Finns inte däcken i butiken så får vi däcken av tillverkaren, men sen har våra samarbetspartners i Finland köldkammare så man mitt i sommaren kan testa däcken på is. Då testar vi tillverkarens däck där för att jämföra med butikens däck, säger Robert Collin.

Han tycker det är positivt att fusket hos Nokian nu uppdagas igen, fusket minskar alltmer.

Publicerad: