Mardrömsscener efter bombregn över Aleppo

avEbba Thornéus, Martin Schori, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Två miljoner människor saknar rinnande vatten

1 av 14

Våldsamma strider utkämpas i Aleppo efter att regimen och Ryssland bombat staden i flera dagar.

Regimtrupper har tagit tillbaka ett viktigt område norr om staden.

Samtidigt saknar 2 miljoner människor vatten – och situationen blir allt mer desperat.

– Det urskiljningslösa lidandet som åsamkats oskyldiga civila är ett oacceptabelt brott mot internationell humanitär rätt", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Sedan i torsdags har bomberna regnat över de rebellkontrollerade delarna av östra Aleppo och rapporter inifrån vittnar om de hårdaste striderna på flera år.

Siffrorna varierar kraftigt men uppemot ett hundratal människor ska ha mist livet och lika många skadats de senaste dagarna.

– Soldaterna utkämpar våldsamma strider, eftersom det är en kamp om tillvaron, säger en högt uppsatt rebelltjänsteman till Reuters.

I samband med eldupphöret spreds bilder på lekande barn inifrån de belägrade områdena men nu ses istället mardrömsscener med blodiga småbarn som dras fram ur rasmassorna efter bombanfallen.

– Det som händer nu handlar om förintelse, säger en räddningsarbetare till Reuters.

Tog viktigt område

Militären och allierade milisstyrkor återtog på lördagen kontroll över flyktinglägret Handarat några kilometer norr om Aleppo, men attackerades igen av rebellerna bara några timmar senare.

Foto: Illustration: Patrik Lindvall
Aleppo 2016.

Lägret, som för närvarande är tomt och näst intill totalförstört, har under flera år varit föremål för flera intensiva strider och upprepade gånger bytt ägare mellan regeringsstyrkor och rebeller uppger AP.

I ett uttalande uppger den syriska militären att "ett stort antal terrorister" – dess benämning på oppositionen – har dödats.

2 miljoner utan vatten

Dock lider invånarna stort av de pågående striderna. Tidigare i veckan slog de syriska och ryska flygbombningarna ut en pumpstation i staden och som hämnd stängde rebellerna av en annan stor station.

Två miljoner invånare, på båda sidor i konflikten, beräknas därför nu vara utan rinnande vatten, larmar FN-organet Unicef.

– Att beröva barn på vatten försätter dem i en stor risk att drabbas av katastrofala utbrott av vattenburna sjukdomar. Detta bara spär på det lidande, rädsla och skräck som barnen i Aleppo redan lever i varje dag, säger Hanaa Singer från Unicef till AP.

Stor brist på mat

Samtidigt lider invånarna i östra Aleppo och i de andra belägrade städerna även av svår brist på mat, medicin och andra förnödenheter, då hjälpsändningar har haft svårt att ta sig in i de krigsdrabbade områdena.

"al-Assad: Bryr mig inte"

Offensiven har fördömts av USA men president Bashar al-Assad säger i en intervju med AP att han inte längre bryr sig.

– Du kan inte lita på amerikanerna, om man ska vara uppriktig. Vi lyssnar inte på deras uttalanden, vi bryr oss inte, vi tror dem inte.

Storbritannien, Frankrike och USA har begärt ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd om de senaste bombningarna i Aleppo i Syrien.

Mötet kommer att hållas på söndagsförmiddagen New York-tid, skriver TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

USA

Syrien

Ryssland