Malmö

Blev rädd för Alfons – nu stoppas alla filmer på förskolan

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Efter att barnen på förskolan sett en film om Alfons Åberg fick ett barn ”ohyggliga mardrömmar”.

Nu stoppas alla former av filmvisning, skriver Sydsvenskan.

”Alfons och odjuret”.
”Alfons och odjuret”.

I mitten av januari anmäldes en förskola i Malmö av en förälder sedan dennes barn fått mardrömmar.

Filmen ”Alfons och odjuret” pekades ut som syndabock och föräldern skrev i anmälan till Skolinspektionen att barnet en vecka efter filmvisningen fortfarande var rädd.

Filmen, som är från 1980, handlar bland annat om att Alfons tror att det finns ett odjur under sängen.

”Kändes bra att ta ett beslut”

Efter att Skolinspektionen begärt en utredning från Malmö stad kommer nu beskedet: Inga filmer alls ska visas på förskolan den närmaste tiden. Dessutom ska föräldrarna dagligen få information på förskolans tavla om vilka aktiviteter som är planerade.

– Vi tog beslutet att den närmaste tiden inte visa film på förskolan. Det kändes bra att ta beslut efter den här specifika situationen, säger Eva Danerhall, förskolechef vid Sadelmakarebyns förskola, till Sydsvenskan.

Filmaren: ”Första gången någon blir upprörd”

Pelle Svensson, som var med och filmade ”Alfons och odjuret” är ”förtvivlad” över beslutet.

– Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd, säger han till Sydsvenskan.

Riksdagsledamoten: ”Naturlig del av förskolan”

En av många som reagerat på beslutet från Malmö stad är riksdagsledamoten Christer Nylander (L), som också är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

– Om föräldrar curlar sina barn är deras egna val, men förskolan och skolan får inte tveka att ta upp och diskutera svåra saker som aggressivitet, våld och mobbning. Livet är faktiskt ibland värre än en film med Alfons Åberg, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Förskolan ska vara en plats med pedagogiska ambitioner. Därför är det en naturlig del i förskolans och skolans verksamhet att också diskutera livets obehagliga inslag.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö