Jan Björklund öppnar för blocköverskridande samarbete

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Liberalernas partiledare Jan Björklund svänger nu i regeringsfrågan och öppnar för samarbete över blocken om Alliansen inte lyckas bli större än de rödgröna i nästa val.

– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen mellan Alliansen och S, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Utspelet uppges vara riktat mot SD och V som Björklund kallar ”extremistpartier”.

Anna Kinberg Batra (M) å sin sida anser dock inte att en blocköverskridande regering är någon god idé.

Blott halva mandatperioden har gått, men med lite mindre än två år kvar till nästa val har regeringsfrågan efter 2018 redan seglat upp som en inrikespolitiskt het potatis.

Allianspartierna har den senaste tiden brottats med hur de ska hantera Sverigedemokraterna efter valet. Både Liberalerna och Centerpartiet, med partiledare Annie Lööf i spetsen, har varit tydliga med att de inte kan tänka sig någon form av samarbete eller att göra sig beroende av SD medan Moderaterna och Kristdemokraterna inte gett lika klara besked. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har i sin tur pressats hårt den senaste tiden, både av allianskollegorna och det rödgröna, om att ge raka besked om hon kan tänka sig att regera med ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

”Tycker vi ska öppna för tanken”

L-ledaren ökar nu trycket ytterligare på övriga borgerliga partier.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Jan Björklund nu för möjligheten att bilda en bredare koalitionsregering mellan de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna om Alliansen förlorar valet.
– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen mellan Alliansen och S, säger Björklund till tidningen.

Han kallar även Sverigedemokraterna för opålitliga populister och förtydligar återigen sin hållning gentemot partiet.

– För mig är det otänkbart att Alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD. Då återstår egentligen bara en lösning: att vi söker ett blocköverskridande samarbete. Inte bara i enskilda uppgörelser utan också över breda fält i politiken som budget och skatter, säger Jan Björklund till DN.

Björklund förklarar utspelet med att samhällsutbildningarna under kommande åt kräver en handlingskraftig regering. Han uppger därtill att han också kan se Miljöpartiet i en framtida koalition samt att Liberalerna kan tänka sig att släppa fram en majoritetsregering som endast består av Moderaterna och Socialdemokraterna.

Däremot avvisar han en mittenkoalition mellan det egna partiet, Centern och Socialdemokraterna, ett möjligt samarbete som Stefan Löfven (S) tidigare vädrat.

– Jag tror inte på det. Vi behöver ha en regering som förfogar över en majoritet i riksdagen. 

Samtidigt understyrker Jan Björklund att hans mål är att Alliansen ska bli största block efter valet och att de borgerliga ska bilda en alliansregering.

Björklund: SD och V är ”extremistpartier”

Aftonbladet har försökt nå Jan Björklund, som inte vill inte kommentera utspelet vidare.
”Vi avböjer att kommentera ytterligare i kväll”, skriver Elin Boberg, presschef hos Jan Björklund, i ett sms.

Senare under torsdagskvällen utvecklar han dock sin ståndpunkt för TT.

– Det är en stor debatt om regeringsfrågan och det beror delvis på att M och KD har uttalat sig på ett sätt som uppfattas som att de har öppnat för ett samarbete med SD, och då vill jag säga att för vår del är det inte tänkbart, säger Björklund.

– Vi har inte haft en samlingsregering sedan krigsåren, men nu har vi en extremt ovanlig politisk situation som Sverige inte sett på generationer, med SD och ett vänsterparti som aldrig haft så mycket makt som nu.

Björklund kallar också Decemberöverenskommelsen (DÖ) för ”ett misstag” och menar att det är ”DÖ-modellen” som för stunden styr Sverige. Han säger att den har gett Vänsterpartiet alldeles för stort inflytande och ser personligen tre valmöjligheter om Alliansen förlorar valet:

– En ny decemberöverenskommelse med det fortsatta problemet att V får för stort inflytande. Det andra är att Alliansen jobbar med Sverigedemokraterna, men det är otänkbart för oss i Liberalerna. Då återstår ett blocköverskridande samarbete.

På frågan om hans utspel främst är riktat mot SD eller mot V svarar Jan Björklund:

– Båda är extremistpartier som borde utestängas från politisk makt. De är invalda i riksdagen och ska behandlas korrekt, men regeringspolitiken i Sverige bör inte bygga på något av de båda partierna.

Aftonbladet har även varit i kontakt med Niklas Gillström, pressekreterare på Moderaterna, som hänvisar till Anna Kinberg Batras kommentar i DN. Där säger hon att hon avvisar idén om att bilda regering med S och Löfven.
–Jag vill byta ut honom. Och skälet till det är ju politiskt, säger Kinberg Batra.

Publicerad:

LÄS VIDARE