Tjuvnypen i fulspelsstaten

avNiklas Eriksson

Presidentvalskampanjerna har nått ”fulspels-staten”.

I South Carolina är metoderna erkänt smutsigare i kampen om väljarnas gunst.

Fråga till exempel John McCain som drabbades av ryktet att han hade ett utomäktenskapligt barn.

– De kommer att bomba på, säger republikanske valstrategen Curt Anderson.

Iowa och New Hampshire har sagt sitt och nu går valrörelsen vidare till sydstaten South Carolina. Där skiljer sig kandidaternas strategier från hur valkampanjerna hittills har bedrivits. I staten är det fula tag och tjuvnyp som av hävd har präglat kampanjandet.

– Jag garanterar att det är kampanjarbetare som gräver djupt i sina filer över motståndarna. Om det finns något smaskigt som passar för en viskkampanj eller anonyma utskick så är det i South Carolina vi kommer få se det, säger republikanske valstrategen Joel Sawyer till Buzzfeed News.

Viskningskampanjer kallas det när en kandidat sprider rykten eller insinuationer om en annan kandidat, gärna i skydd av anonyma ”telefonundersökningar”.

Databas över tjuvnyp

Under nomineringsracet 2010 drabbades John McCain av en viskningskampanj i South Carolina som antydde att han hade ett utomäktenskapligt barn med en svart kvinna.

Ryktet sägs ha startat genom en ”telefonundersökning”:

– Skulle du vara mer eller mindre benägen att rösta på John McCain om du visste att han hade ett utomäktenskapligt svart barn? frågade uppringaren.

John McCain har en adopterad dotter från Bangladesh men ryktet om det utomäktenskapliga barnet spreds snabbt och kan ha skadat McCain som inte vann omröstningen i South Carolina.

South Carolina-baserade tidningen The Post and Courier har startat en databas över tjuvnypen inför omröstningen i staten. Och det har börjat rapporteras in misstänkt fulspel.

En läsare vittnar om en person som uppgav sig ringa runt på Bernie Sanders vägnar och ville be dem att gå och rösta i nomineringsvalet. Problemet var att de ombads inte glömma att rösta fel datum, den 20 februari medan demokraternas omröstning i själva verket äger rum den 27. Den 20:e röstar dock republikanerna.

”Snabba giftpilar”

En annan vittnar om ett samtal där en inspelad röst levererade uppviglande och ”inkorrekta” uppgifter om Marco Rubio och Donald Trump.

South Carolina har en större och mindre homogen väljarkår än Iowa och New Hampshire som enligt nyhetssajten Politico därför har ”fler svagheter att utnyttja”. Och det ska ske på kort tid.

Politico förklarar det politiska klimatet i South Carolina med att det kommer direkt efter de två stater som får kanske mest uppmärksamhet under hela nomineringsperioden – Iowa och New Hampshire.

De staterna är först ut och bevakas minutiöst flera månader i förväg.

I South Carolina är det snabba puckar som gäller och då verkar det historiskt sett snarare handla om giftpilar.

”Invånarna i South Carolina upplever oftast racet som en explosion av uppmärksamhet när det nationella rampljuset skiftar fokus på dem vilket leder till kampanjer präglade av de snabbaste, om inte smutsigaste, taktikerna för att sätta agendan på kampanjen” skriver Politico.

Ryktas om ”potentiell bomb”

Förhandstipset bland politiska experter är därför att det bara är en tidsfråga innan ryktena är i gång den här gången.

– Det är mycket på spel så det är naturligt att armbågarna vässas och kommer fram i South Carolina, säger republikanen Mark Sanford, tidigare guvernör i South Carolina, till Politico.

– Det är en kontaktsport och i alla möjliga sammanhang sker oetiska saker.

Och det har sedan december ryktats om att en potentiell bomb kan komma att släppas mot en republikansk kandidat, enligt Politico har en lokal politisk bloggare upprepade gånger antytt en ”älskarinna-bomb”.

Oavsett vad som händer räknar bland annat den republikanske valstrategen Curt Anderson att det blir åka av.

– Det kommer att bombas på, säger han till Buzzfeed News.

– Och vem kommer segla lugnt mitt i det här? Trump.

Han tror att kampanjadet i ”ruffa” South Carolina kan gynna de mer extrema republikanerna som Trump och Cruz, medan det kan bli en mardröm partietablissemangets favoritkandidater.

– Efter etablissemangets härdsmälta i New Hampshire kanske partifavoriternas enda hopp är att Marco (Rubio) och (Jeb) Bush slaktar varandra i South Carolina medan Trump och Cruz slaktar varandra i ett parallellt universum, säger Curt Anderson till Buzzfeed News.

Trump: Jag är redo

Och under fredagen har just Donald Trump inlett en Twitteroffensiv inför South Carolina och anklagar Texassenatorn Ted Cruz för att försöka starta en viskningskampanj och att han antyder att miljardären delar ”Obamas syn på samkönade äktenskap”.

”Cruz är den värsta lögnaren, galen eller väldigt ohederlig. Kanske alla tre alternativen?” twittrar Trump.

Trump har också kommenterat South Carolinas rykte:

– Ja alltså, vi är redo för alla tjuvtrick i vår kampanj, sa han tidigare i veckan.

– De kan kasta vad de vill mot mig och jag är redo, det är lugnt.

Katon Dawson, republikansk kampanjarbetare som tidigare stöttade Lindsey Graham men nu är oberoende, säger att Trump till och med kan bli starkare av tjuvnypen.

– Du belönas beroende på hur det hanterar det, säger Katon Dawson till Politico.

ARTIKELN HANDLAR OM