FN: 232 döda i IS-massaker i Mosul

avLinnea Järkstig

Foto: MAGNUS WENNMAN
Fronten mot norra Mosul från staden Dohuk.

Terrorgruppen IS har mördat minst 232 personer i och runt om Mosul förra veckan, uppger FN.

– Många av de som vägrade lyda sköts på plats, säger FN:s talesperson Ravina Shamdasani.

Dessutom håller IS omkring 8 000 familjer som mänskliga sköldar.

Islamiska staten har sedan sommaren 2014 kontrollerat Mosul i Irak, men i början av förra veckan inleddes den Badgdadledda offensiven för att ta tillbaka staden från jihadisterna.

Men att återta staden har ett högt pris.

– Förra onsdagen hade 232 civila skjutits till döds, säger FN-talespersonen Ravina Shamdasani, rapporterar AFP.

”Många sköts på plats”

Bland de ihjälskjutna var omkring 190 personer tidigare anställda i Iraks armé och ungefär 40 civila som vägrat att lyda order från IS, uppger FN.

– Många av dem som vägrade lyda sköts på plats, säger hon till reportrar i Genève, rapporterar Reuters.

Men dödsiffran som återges av FN omfattar inte händelser de senaste dagarna, därför tror man att dödstalet kommer stiga under de närmsta dagarna.

Familjer som mänskliga sköldar

Hittills har den irakiska armén lyckats återta 40 byar i närheten av Mosul av Islamiska staten, men kampen om staden fortsätter, rapporterar AP.

”Tiotusentals” män, kvinnor och barn har förts bort från områden runt om staden för att terrorgruppen ska kunna använda dem som mänskliga sköldar när irakiska armén går in. Enligt FN handlar det omkring 8 000 familjer.

Omrking 900 IS-terrorister har dödats i offensiven att återta Mosul, enligt USA.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

ARTIKELN HANDLAR OM