Cyklister i olycka med lastbil

1 av 8
NYHETER

Cykelklubben hade avverkat 16 av dagens planerade 20 mil klungan fick möte med en mindre lastbil som tappade sitt bakre däckpar.

– Plötsligt blev det ett dammmoln och så kom de här projektilerna mot oss, säger Anders Selin, ordförande i Ringmurens cykelklubb.

Fem cyklister har förts till sjukhus.

Olyckan inträffade norr om Vänge kyrka på Gotland vid 14.30-tiden på Nationaldagen.

Enligt räddningstjänsten var det ett 14-tal cyklister som fick möte med en mindre lastbil.

– I samband med mötet lossnade vad som inledningsvis sägs vara lastbilens bakaxel. Fem cyklister träffades och skadades. Skadeläget är oklart, säger Johan Winsnes, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar.

Polis, ambulans och räddningstjänst ryckte ut till olycksplatsen.

– Samtliga som är skadade har förts till sjukhus. På platsen arbetar man nu bland annat med att ta hand om deras medcyklister som förmodligen är chockade efter olyckan, säger Winsnes.

Händelsen inträffade på väg 534 som stängdes av under räddningsarbetet.

Anders Selin, ordförande i Ringmurens cykelklubb, var med i klungan av cyklister som träffades av däcken som lossnade från den mindre lastbilen. Han berättar att gruppen cyklat cirka 16 av de planerade 20 milen när olyckan var framme och han uppfattar det som att det är ett av lastbilens bakre däckpar som lossnat.

– Precis när vi kommer och möter lastbilen så blir det plötsligt ett dammoln och de här projektilerna kommer mot oss, säger Anders Selin.

– Det första hjulet träffar en bil som precis kört förbi och det andra hjulet åker in i vår grupp.

Han berättar att de som skadats har klarat sig, efter omständigheterna, relativt bra. Han säger att räddningstjänst snabbt var på plats och tog hand om dem som kört omkull när de träffades av lastbilens däck.

– Chansen att det här ska hända precis när vi passerar, ja det känns som en på miljarden kanske, säger Anders Selin.

– När det kom något farande mot oss i dammolnet, det gick inte att räkna ut eller förstå vad som hände.

Han säger att de cyklister som var med vid olyckan trots omständigheterna är vid gott mod och tar hand om varandra.

Fyra män och en kvinna mellan 18-45 år gamla fördes fördes till Visby lasarett och enligt akutmottagningen ska de ha klarat sig med lindriga skador, uppger Hela Gotland.