Tobias Baudin ny ordförande för Kommunal

avPär Karlsson, Staffan Dickson

1 av 5

Krisdrabbade Kommunal har valt Tobias Baudin, 41, till ny ordförande efter Annelie Nordström.

Valberedningen hade föreslagit Berit Müllerström – men blev överkörd av kongressombuden.

– Jag kommer att fokusera stenhårt på att värva tillbaka de medlemmar vi har tappat, säger Tobias Baudin.

Efter Aftonbladets avslöjanden om skandaler och vidlyftig representation inom fackförbundet Kommunal meddelade ordförande Annelie Nordström att hon inte skulle ställa upp för omval.

På kongressen som just nu pågår i Stockholm valdes därför en ny ordförande under onsdagseftermiddagen. Efter att de 204 ombuden sagt sitt stod det klart att LO:s avgående vice ordförande Tobias Baudin fått flest röster: 118 stycken.

”Fokusera stenhårt”

Efteråt berättade han på en presskonferens att det stora arbetet nu blir att bygga upp förtroendet för Kommunal, som tappade tusentals medlemmar efter skandalerna.

– Jag kommer att fokusera stenhårt på att värva tillbaka de medlemmar vi har tappat och att vi blir ett förbund som ökar igen. När vi ökar igen ska vi ta större plats i samhällsdebatten, man kommer höra och se mer av Kommunal. Jag hoppas också att vi kan fortsätta förhandla fram bra löner som Kommunal gjorde i den senaste avtalsrörelsen, men också förbättra övriga villkor.

Tobias Baudin var samtidigt tydlig med att det kommer att ta tid innan förtroendet är helt tillbaka.

– Det vi vet är att det tar väldigt lång tid att bygga upp förtroende och det går väldigt fort att rasera det. Nu ska jag bygga upp det här förtroendet igen och göra allt jag kan. När vi ser att vi är ett fackförbund där medlemmarna kan känna en säkerhet i att avgiften går till facklig verksamhet och att vi vinner striderna på arbetsplatserna, då är jag helt övertygad om att medlemmarna kommer återvända.

Vill se flera förändringar i förbundet

Han menar att flera saker inom fackförbundet måste förändras omgående så att det inte blir några skandaler i framtiden.

– Man måste fortsätta det arbete som nuvarande ledning har påbörjat, att skapa mer ordning och reda, tydligare riktlinjer och policys. Man måste skapa en struktur kring det där så att det följs, det ska inte kunna hända igen att det kommer någon annan på högre nivå och gör egna undantag från de riktlinjer som finns, säger han.

Den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna kommer att fortsätta. Men Baudin säger att han inte kommer att vara någon hejarklack åt partiet.

– Det finns bara ett skäl till att vi har facklig-politisk samverkan med S. Det är för att det ska gynna Kommunals medlemmar och jag ska göra allt jag kan och agera blåslampa på Stefan Löfven och Socialdemokraterna och se till att den facklig-politiska samverkan gynnar just våra medlemmar som sliter där ute.

Valberedningens förslag Berit Müllerström, 58, enhetschef på Kommunal, fick 86 röster.

Kongressen har tidigare beslutat att inte bevilja ansvarsfrihet för Annelie Nordström, som nu avgår som ordförande.

ARTIKELN HANDLAR OM