10-åriga Elise har recept men får inte börja ta sin medicin

avSusanna Nygren

NYHETER

Tidigt i höstas fick 10-åriga Elise diagnosen adhd och namn på en medicin som kan hjälpa. I mars fick hon ett recept. Trots det får hon ännu inte börja ta medicinen. 

Problemet är att barnpsykiatrin måste följa upp medicineringen – och dit är det kö.

– Det är inte klokt. Senast jag ringde kunde de inte säga någon tid. Kanske om ett par veckor, kanske i höst, säger Marie, mamma till Elsie.

10-åriga Elise älskar fotboll och spelar i Kulladahls FF, Malmö. På fotbollsplanen är hon ett kraftpaket som kämpar för sitt lag.

Foto: Krister Hansson
Marie, 38, Kevin, 38 och Elise, 10, här tillsammans med familjens hund – mopsen Becky.

I skolan går det just nu inte lika bra. Elise har koncentrationssvårigheter och får ofta utbrott. I september förra året fick hon diagnosen adhd. Barnpsykologen kom fram till att Elise skulle ha en adhd-medicin vid namn Equasym. Den kan göra det lättare att koncentrera sig.

Lång kö till bup

Den 29 mars fick Elise ett recept. I dag, två månader senare, har hon fortfarande inte fått börja med sin medicin. Hon kan hämta ut den på apoteket men får inte ta den utan ett uppföljningsmöte på BUP, barn-och ungdomspsykiatrin, i Malmö.

Problemet är att det är lång kö dit.

– Det är helt sjukt. Vi väntar på att BUP ska ha en ledig sjuksköterska som kan träffa Elise. När jag ringer kan de inte lämna något besked, säger Marie, mamma till Elise.

Ska kontrolleras varje vecka

Eftersom medicinen kan ha biverkningar måste alla barn och ungdomar som tar den gå på kontroll en gång i veckan. Då kontrolleras blodtryck och vikt.

Elises pappa Kevin tycker att Region Skåne borde kunna lösa detta på ett annat sätt.

– Det är katastrof. De här rutinkontrollerna som ska göras av blodtryck och vikt måste ju vårdcentralerna kunna göra. Detta är löjligt, på ren svenska, säger Kevin och fortsätter:

– Om man bryter benet så får man hjälp direkt. Då skickas man till Lund eller Kristianstad om det är fullt i Malmö. Men här händer ingenting. Det är barn det handlar om så det borde vara prioriterat.

Problem i skolan

Under tiden har Elise stora problem att klara av att gå i skolan. Diagnosen gör att hon ofta tappar humöret och blir aggressiv.

– Det händer när inte lärarna och jag tycker samma. Då slänger jag igen dörren och sparkar. Pratar de med mig då så blir jag ännu argare, säger Elise.

Inte sällan måste Marie avbryta sin arbetsdag för att skolpersonalen ringer och vill ha hjälp att lugna Elise. Ofta räcker det med att hon lugnar henne på telefon. Vissa dagar får hon åka till skolan och hämta henne.

– Det är otroligt att du fortfarande har kvar ditt jobb. Hade det inte varit inom den offentliga sektorn så hade du nog aldrig fått jobba kvar, konstaterar Kevin om hur många vab-dagar som Marie har plockat ut.

Situationen är så akut att det är osäkert om Elise kan gå kvar i skolan. Skolan har signalerat att hon kanske kommer att tvingas till hemundervisning. Det gör Elise ledsen.

– Jag vill inte ha det här hemma. Jag vill vara på skolan, säger hon uppgivet.

Anmäler Region Skåne

Hoppet står nu till medicinen. Senast Marie ringde till BUP och frågade om en tid för att få starta medicineringen fick hon samma svar som tidigare – det dröjer.

– De sa att det kanske blir i sommar eller till hösten. Det är för lång tid. Elise behöver det här nu.

Marie har bestämt sig för att anmäla barn-och ungdomspsykiatrin i Malmö och Region Skåne för denna vårdkö.

– Jag har samlat alla handlingar och kommer höra av mig till Patientnämnden med en anmälan.

Dagens tre rubriker 30 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM