Första steget mot regeringsbildning i Irak

Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadr har träffat Iraks premiärminister Haider al-Abadi, mindre än ett dygn efter det att al-Sadrs koalition vunnit parlamentsvalet i Irak. Mötet är det hittills tydligaste tecknet på att al-Abadis och al-Sadrs block kan komma att bilda en gemensam regering.

– Vi kom överens om att arbeta med varandra och med andra partier för att sätta i gång processen med att bilda en ny irakisk regering, säger al-Abadi.

al-Sadr kan inte bli premiärminister eftersom han själv inte ställde upp i valet, men segern ger honom möjligheten att välja någon på posten. Han sägs sikta mot en teknokratregering med deltagare från flera partier.

– Vår dörr står öppen för alla partier så länge de är villiga att bygga upp vårt land, säger al-Sadr.

Al-Sadr har tydligt tagit ställning emot att Iran utövar inflytande över landet. Före valet gick regimen i Teheran offentligt ut med att de inte skulle tillåta att al-Sadrs koalition tog makten i grannlandet Irak. Iran har påverkat utnämningar av tidigare irakiska premiärministrar.

En ny regering ska formas inom 90 dagar efter valet. Förhandlingarna väntas pågå i flera månader.

Parlamentet har 329 ledamöter. Praxis är att premiärministern är shiamuslim, presidenten kurd och talmannen sunnimuslim.