Nyheter

Fängelsedomar efter mord i Katrineholmshärva

avTT

Foto: Fredrik Persson/TT
En av åklagarna i den stora utredningen, Robert Eriksson, vid en pressträff i samband med att åtalen lämnades in vid Nyköpings tingsrätt i januari.

Dom har fallit efter den stora brottshärvan i Katrineholm, där totalt elva personer åtalades. Två personer, varav en varit polisinformatör, döms till fängelse för inblandning i dödsskjutningen av en man förra våren. Den man som åklagaren ansåg anstiftat till detta frias dock från anklagelserna.

Det var för nästan precis ett år sedan som en man sköts ihjäl vid Östra skolan i Katrineholm. Motivet skulle ha varit svartsjuka – en 36-årig man som tidigare haft en relation med dödsoffrets flickvän hade förmått fyra andra män att begå brottet, menade åklagaren.

Nu kommer domen i fallet från Nyköpings tingsrätt, som har en annan syn på fallet. 36-åringen frias från anklagelserna om anstiftan, medan en 22-årig man döms till 18 års fängelse för mordet, samt för penningtvättsbrott.

Var informatör

"Tingsrätten har funnit det ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade 22-åringen var den som sköt offret", skriver den i ett pressmeddelande.

En 41-årig man, som tidigare varit polisinformatör, döms till 14 års fängelse för medhjälp till mordet, samt för en rad andra brott som grov utpressning, grovt vapenbrott och grovt bedrägeri. Två män frias från mordåtalet av tingsrätten, som anser att bevisningen inte räckt för en fällande dom.

– Där säger tingsrätten att mycket talar för att de var involverade i gärningen. Men ”mycket talar” är ju inte samma sak som ställt bortom allt rimligt tvivel. I den delen får vi läsa och analysera tingsrättens argument och se om vi vill att hovrätten prövat det, säger åklagaren Robert Eriksson.

41-åringen frias också från en rad brott, som våldtäkt och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren skulle mannen ha förmått en annan person att kasta en handgranat på en polisstation. Men bevisningen till stöd för detta består i huvudsak av den nu morddömde mannens uppgifter, vilket får ett begränsat bevisvärde, skriver tingsrätten i domen.

Överklagar

– Domen är rätt och riktig i vissa avseenden, och felaktig i andra. Framför allt är den felaktig när man dömer min klient för mord och använder sig av den mycket, mycket tveksamma konstruktionen likgiltighetsuppsåt, säger 41-åringens advokat Mikael Abrahamsson.

41-åringen kommer därför att överklaga domen, enligt Abrahamsson.

De aktuella brotten ingår i en stor härva som polisen i Katrineholmsområdet försökt nysta upp. Totalt elva personer fick i dag sin dom från Nyköpings tingsrätt. Bland annat fälls en 19-årig kvinna för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott i samband med mordet. En annan kvinna, som efter utpressning betalat ut miljontals kronor till 41-åringen, får villkorlig dom för grovt bokföringsbrott. Flera personer frias dock från åtal om vapenbrott.