Här förföljs de av grizzlybjörnen på semestern

avBabs Drougge

Den lugna skogspromenaden fick en oväntad vändning när Andreas, 32, och Mikaela, 29, plötsligt blev förföljda av en grizzlybjörn.

– När jag ser att björnen är tre meter från Mikaela, då vart jag riktigt rädd, säger Andreas Carlsson.

Mikaela Gustafsson, 29, och pojkvännen Andreas Carlsson, 32, bor i Kalmar och kom nyligen hem från en två veckor lång semester i British Columbia i Kanada.

En strålande dag, när paret var på väg hem från naturreservatet Jasper, kunde de inte motstå att stanna vid ett vattenfall för att dokumentera de vackra vyerna.

1 av 3 | Foto: Mikaela Gustafsson

Plösligt fick Mikaela syn på en livs levande grizzlybjörn som gick längs med vattenbrynet vid sjön hundra meter bort. Paret tog sig närmre för att få bättre bilder på besten.

– Vi rusar ner för att få en bättre vinkel, men stannar 80 meter från björnen vid ett staket vid ett stup. Sedan traskar björnen in i skogen och då tänker vi att det är över, säger Andreas Carlsson.

1 av 3 | Foto: Mikaela Gustafsson

Paret var inte ensamma om att vilja ta en närmare titt på det sällsynta djuret. Andreas och Mikaela stannade kvar en stund och pratade med några andra turister om den imponerande synen.

Flera av dem tog sig upp på en sten för att kika efter björnen. Bland annat en amerikansk man i 60-årsåldern, som plötsligt lät sin stämma ljuda.

– Precis när Mikaela ska kliva upp på stenen för att kolla så kommer björnen, precis där de står. Så den här amerikanen hinner bara ropa att björnen kommer. När de vänder sig om och rusar ner från klippan så står björnen längst uppe. Då är Mikaela två-tre meter ifrån den, säger Andreas Carlsson.

1 av 2 | Foto: Mikaela Gustafsson

Tumult uppstår

– I samband med att björnen kommer upp är det två asiatiska kvinnor som börjar gallskrika, så det blir lite panikkänsla bland allihopa. Folk börjar rusa uppåt, säger Andreas Carlsson.

Andreas väntar på att flickvännen ska komma förbi innan han också börjar springa. I all panik råkar en annan person knuffa till Andreas som tappar sin kikare. När han böjer sig ned för att plocka upp kikaren upptäcker han att björnen har börjat följa efter och bara är fem meter bakom honom.

– När jag tappar kikaren kommer lugnet tillbaka och jag börjar tänka hur man ska bete sig när man möter en björn. Sakta och lugnt börjar jag backa bakåt, samtidigt som jag har koll på björnen. Sedan kommer jag på att fan jag måste ha en bild på den här björnen, säger Andreas.

1 av 2 | Foto: Andreas Carlsson
Andreas fick en närbild på björnen...

Han plockade upp mobilen och fick en bild på ansiktet innan björnen vände sig om och lufsade bort. Andreas berättar att han är en väldigt lugn person som sällan jagar upp sig. Men den här dagen var han riktigt rädd.

– Direkt när jag såg björnen så vart det inte så jättepanik i huvudet. Det blev mer verkligt när den här amerikanen säger med klar och auktoritär amerikanska att ”björnen kommer, rör på er!”. Då blir jag rädd. Speciellt när jag ser att björnen är tre meter från Mikaela. Det var riktigt jobbigt, säger Andreas Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Björnar

Semester