Prognos: Ja-sidan mot seger i Irland

avHans Österman

NYHETER

Abortförespråkarna går mot segern i lördagens folkomröstning.

Mer än två tredjedelar vill ändra Irlands abortlagar, enligt två vallokalsundersökningar.

– Det ser ut som att vi skriver historia, twittrar premiärministern Leo Varadkar.

En vallokalsundersökning från Irish Times, bland 4 000 väljare och vid totalt 160 röstlokaler över hela Irland, pekar på storförlust för abortmotståndarna.

Ja-sidan, som förespråkar en liberalisering av Irlands stenhårda abortlagar och vill göra abort lagligt, får 68 procent. Nej-sidan samlar 32 procent i undersökningen.

Enligt Irish Times har valdeltagandet varit större än i tidigare folkomröstningar, i vissa distrikt uppåt 70 procent.

En annan undersökning, från nationella tv-bolaget RTE, visar liknande siffror: 69,4 procent är för ändrad abortlag, uppger Sky News.

Rösträkningen inleds klockan 9 på lördagen och det officiella resultatet väntas under eftermiddagen.

Irlands premiärminister Leo Varadkar har tagit ställning för ett ja. I en tweet på fredagskvällen var han segerviss:

”Tack till alla som har röstat i dag. Demokrati i praktiken. Det ser ut som att vi skriver historia i morgon...”

Nej-sidan har närmat sig i de sista opinionsmätningarna, även om ja-sidan hela tiden haft ledningen.

Prognosen på mer än två tredjedelar för ja-sidan är dock en oväntat stor marginal, enligt Sky News Irland-korrespondent David Blevins.

Bland kvinnorna röstade 70 procent för ja, medan 30 procent röstade nej, enligt undersökningen. Stödet för ja-sidan var svagare bland männen, men fortfarande 65–35, enligt TT.

Katarina Bergehed, sakkunnig om kvinnors rättigheter vid Amnesty Sverige, var på plats i centrala Dublin under omröstningen.

– I vissa områden finns det inte en enda ledig lyktstolpe. På varenda en sitter det affischer och skyltar som handlar om folkomröstningen. Det är full aktivitet och det är så uppenbart vilken väldigt omfattande kampanj det här är, säger hon till TT.

– För ja-sidan handlar det om att stärka kvinnors rättigheter och att Irland ska vara ett modernt land. Nej-sidan talar om "stolthet över det irländska" och står för en konservativ och mer nationalistisk syn på kvinnans roll i samhället.

Om ja-sidan vinner ska Irlands regering ändra lagen så att abort är tillåten utan begränsningar upp till tolfte graviditetsveckan. Därefter tillåts abort upp till 24:e veckan om kvinnans liv eller hälsa är i fara, uppger Sky News.

I dag tillåts abort endast om det är fara för kvinnans liv. Den som gör illegal abort riskerar upp till 14 år i fängelse.

Utfallet av folkomröstningen kan få konsekvenser även utanför landet, enligt Katarina Bergehed.

– Eftersom Irland är ett katolskt land så kommer det självklart att påverka även andra länder, framför allt i Latinamerika, säger hon till TT.

1 av 2 | Foto: BARRY CRONIN / AFP
Dagens tre rubriker 25 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Irland

Abort