Äldre kvinna förnedrades på kafé – bloggaren rasar

Av: Babs Drougge

Publicerad:

Johanna Toftby blev vittne till hur en kaféägare skrek och kastade ut en äldre kvinna som gjort på sig, så att alla gäster fick reda på den generande händelsen.

Johanna kräver att Göteborgs stad kastar ut ägaren från parken.

– Det var fruktansvärt, mitt hjärta gick sönder. Han verkligen förnedrade henne.

Det var på tisdagen som bloggaren Johanna Toftby besökte ett av fiken i den lummiga parken Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg.

Det var inget klassiskt Göteborgsväder den här dagen och kaféet myllrade av besökare. När Johanna och väninnan slagit sig ner passerade en äldre dam med rollator deras platser.

– Jag såg i ögonvrån att det har hänt en olycka, hon hade gjort på sig lite, men man vill ju inte göra någon stor grej av det, säger Johanna Toftby, som såg att kvinnan hade ett sällskap som kunde hjälpa henne.

Johanna Toftby är fortfarande uppriven efter händelsen.
Foto: Privat
Johanna Toftby är fortfarande uppriven efter händelsen.

Ställde till med scen

En grej blev det ändå. Kaféägaren hade snart gått fram till den gamla damen och börjat skrika. Han ville att hon skulle gå därifrån.

– Han gör en stor scen och rycker upp stolen från henne. Du kan inte behandla henne så här, hon kan ju vara sjuk, säger jag. Det spelar ingen roll, då får man ha blöja på sig skriker han jättehögt, säger Johanna.

– Det var fruktansvärt, mitt hjärta gick sönder. Han verkligen förnedrade henne, för alla på fiket fick ju veta vad som hade hänt.

Inte första gången

Johanna skrev om händelsen på sin blogg. Bland kommentarerna vittnar många om andra incidenter där de blivit illa bemötta av kaféägaren.

I en kommentar till GT säger kaféägaren att han har en hög röst som kan uppfattas som arg, utan att han är det.

– Har man problem så tycker jag att man får ha blöja. Men jag har tänkt igenom situationen, och jag borde ha erbjudit henne hjälp. Jag skulle vilja be henne om ursäkt för det som hände, säger han till GT.

”Så dags nu”

Johanna ger inte mycket för hans ursäkt.

– Det är så dags nu att säga i tidningen att han ångrar sig, men han beter sig så här mot alla gäster, enligt alla kommentarer jag sett. Vad jag inte förstår är hur Göteborgs stad gång på gång accepterar det här, säger Johanna Toftby.

Själva kaféet drivs i privat regi, men parken Trädgårdsföreningen ägs av kommunen. Johanna Toftby tycker att kommunen för länge sedan borde ha avbrutit samarbetet med kaféägaren.

– Det ska vara en oas mitt i stan. Trädgårdsföreningen är ett av Göteborgs finaste turistställen. Ändå får han fortsätta att förnedra människor, säger hon.

Foto: Privat
Johanna Toftby utanför Trädgårdsföreningen.

Staden vidtar åtgärder

Carina Krantz Rönnqvist är chef för Trädgårdsföreningen.

– Det stämmer att det finns fler klagomål och tidigare kritik mot bemötandet på kaféet. Helhetsupplevelsen av parken måste vara positiv och vi tar vid varje enskilt tillfälle en diskussion med den det berör, säger hon.

Huruvida samarbetet kommer att avbrytas kan hon som nytillträdd inte redogöra för. Det regleras av hur avtalet ser ut. Hon ser dock särskilt allvarligt på incidenten med damen och därför har bokat in ett möte med kaféägaren.

– Jag menar att vi måste ta det här ett steg vidare och ska därför träffa den det berör på måndag för att prata om åtgärder som leder till att det här inte upprepas. Att vi tillsammans tar fram en plan är en väsentlig skärpning och det blir mitt första steg, säger Carina Krantz Rönnqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN