EU-parlament hoppas på asylavtal

Foto: Henrik Montgomery/TT
Cecilia Wikström (L). Arkivfoto.

avTT

NYHETER

Med ett brev till medlemsländerna hoppas EU-parlamentets talman Antonio Tajani och svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) pressa på för att skapa enighet om framtida asylregler.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel i slutet av juni är det tänkt att enighet ska nås kring synen på framtida asylsystem.

Dessförinnan ska ländernas migrationsministrar försöka nå en uppgörelse när de möts i Luxemburg den 4–5 juni.

Inför det får nu länderna ett gemensamt brev från Tajani och Wikström.

– Vi hoppas att det ska vara en uppmjukande faktor så att medlemsländerna förstår att vi måste reglera det här, säger Wikström på en pressträff i Bryssel.

Östländer säger nej

L-ledamoten är ansvarig för parlamentets hantering av nya så kallade Dublin-regler för hur och var en asylansökan ska behandlas i EU. Hon lyckades samla en parlamentsmajoritet bakom sin syn redan i fjol, men har sedan dess väntat på att även medlemsländerna ska enas, för att därefter kunna inleda förhandlingar om en slutlig kompromiss.

Den stora tvistefrågan är om asylsökande ska omfördelas automatiskt och proportionerligt till alla medlemsländer, något som framför allt en rad östländer som Ungern och Polen starkt motsätter sig.

Hoppas på uppgörelse

Nu hoppas Wikström ändå att EU:s nuvarande ordförandeland Bulgarien ska kunna få med sig övriga medlemsländer.

– Det finns lite signaler om att det rör på sig. Ordförandeskapet tror att de faktiskt kommer att få en gemensam hållning.

TT: Och hur långt från din hållning kommer de att landa?

– Ganska långt. Men det har jag vetat hela tiden. Vi är överens om att vi vill ha en omfördelning – vi är bara inte överens om när. De tycker att det ska vara omfördelning bara vid en krissituation, säger Wikström i Bryssel.