Ny rapport: Färre får vård med Trumps politik

avMatilda Wennerholm

NYHETER

Trumps politik har haft en förödande effekt för vården av hiv, aids och andra sjukdomar, visar en ny rapport.

Flera vårdgivare utomlands får inte längre finansiellt stöd av USA – och färre människor får därför den vård de behöver.

– Förra året arbetade vi i 17 länder. I slutet av nästa år kommer alla projekt vi arbetar med där att stängas av, sade en anonym källa till utredare bakom rapporten, som gjorts av CHANGE.

Redan under sina första dagar som president skrev Donald Trump under den omtvistade ”Global Gag Rule”, som omedelbart trädde i kraft i januari 2017.

Organisationer som arbetar med abortfrågor eller preventivmedel utomlands skulle inte längre vara berättigade till amerikanska biståndspengar.

”Alla projekt kommer stängas”

Nu har organisationen Center for Health and Gender Equality, eller CHANGE, undersökt vilka skadliga effekter som beslutet haft för verksamheter i Zimbabwe och Moçambique.

Rapporten släpptes i veckan och visar att lagen varit förödande för flera vårdinstanser som förlitar sig på amerikanskt ekonomiskt stöd för att kunna vårda människor.

– Förra året arbetade vi i 17 länder. I slutet av nästa år kommer alla projekt vi arbetar med där att stängas ned, sade en anonym källa till utredarna.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP TT
Trumps politik har försvårat arbetet utomlands mot sjukdomar som aids.

Hälften av klinikerna stänger

Mozambique Association for Family Development (AMODEFA), kommer att förlora 60 procent av sin budget nästa år - vilket leder till att 10 av de 20 hälsoklinikerna stänger och 30 procent av personalen blir uppsagda. Det har handlat om över 8,8 miljarder dollar varje år som inte längre betalas ut, enligt ABC News.

Den exekutiva order som Trump skrev under kallas för ”The global gag rule” eller munkavle-regeln. Den anses tysta hjälparbete i till exempel Afrika då de inte längre kan berätta för kvinnor om preventivmetoder eller vilka möjligheter som finns till abort.

Lagen introducerades för första gången 1984 av den dåvarande presidenten Ronald Reagan. Sedan dess har den bollats fram och tillbaka när makten har skiftat i USA. Varje republikansk president har skrivit under förbudet, medan varje demokratisk har upphävt det. Men den här gången var det annorlunda.

Annan sjukvård drabbas

Donald Trump utökade nämligen förbudet. Nu är kraven på vårdgivare som vill ta del av biståndet hårdare – om familjeplanering är en del av verksamheten får de inga pengar. Det betyder att organisationer som även erbjuder annan typ av vård inte får pengar till det heller. Därför har förslaget fått förödande effekter även när det gäller behandling av sjukdomar som hiv och aids. Bland annat kan det bli dyrare att köpa bromsmediciner.

– Det skapar en rädsla för att priserna kommer att gå upp eftersom det inte längre finns tillgång till finansiering, berättar en representant för WaterAid i rapporten.

Därför lyckas Trump skaka av sig skandalerna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Hiv/aids