Skapa din egen vattenoas!

NYHETER

Inspireras av trädgårdsexperternas vackra bilder

1 av 4 | Foto: Romantiskt En glaserad urna med dekorativt mönster i asiatisk stil och ljuvliga näckrosor är en härlig syn. Med hjälp av ett par stenar har vattenoasen fått en skyddad vrå. En slingrande klematis ger liv åt stenarna. På marken intill urnan växer japansk malört.

Vem drömmer inte om porlande vatten i trädgården? Nu kan du enkelt fixa ett eget vattenblänk. Inspireras av trädgårdsexperterna Britt-Louise och Göran Malms vackra bilder.

Vatten i trädgården blir allt populärare. Ljudet av vatten ger en känsla av svalka och välbehag samtidigt som det väcker nyfikenheten till liv. Vem kan motstå lusten att försöka få en glimt av härligheten?

Lockar fåglar

Vatten tycks ha en alldeles speciell inverkan på oss människor, kanske är det för att det är så starkt förknippat med liv. Om du har vatten i trädgården eller på balkongen dröjer det inte länge innan fåglar kommer på besök. De tar gärna en slurk vatten och kanske till och med ett uppfriskande dopp en varm sommardag.

Även på en riktigt liten uteplats går det att anlägga en vattenoas. Det är inte särskilt svårt och det måste inte heller bli dyrt att skapa ett litet vattenarrangemang.

Fyll med vatten

Glaserade urnor eller djupa fat kan bli helt underbara prydnader om de fylls med vatten och vackra växter. Det finns också specialtillverkade trätunnor och tråg som fungerar alldeles utmärkt i det här sammanhanget. Du kan lätt anlägga en minidamm i trädgården genom att gräva ner en vattenbehållare av plast eller plåt i marken och fylla kärlet med vatten.

Våga prova näckrosor

De flesta som går och drömmer om ett vattenarrangemang i trädgården ser framför sig vackra näckrosor som flyter på vattenytan.

I dag finns det även sorter som är speciellt framtagna för att kunna växa i grunda vatten. Ett vattendjup på 10–20 cm är fullt tillräckligt för vissa dvärgnäckrosor.

Porlande vatten

Om du älskar ljudet av porlande vatten är det ingen tvekan, då ska du anlägga en liten minidamm med fontän. En fontän kräver elanslutning vilket innebär en lite större arbetsinsats, men det kan vara värt besväret. Fördelen med att ha vattnet i rörelse är att det syresätts bättre och dammen hålls fräsch längre. Om kärlet är litet kanske det inte har någon större betydelse om vattnet är stillastående eftersom det då är lätt att byta ut.

Vad du än väljer kan du på bara några timmar förse din uteplats med den vattenoas som du har drömt om!

Foto: Antikt Vattnet strilar rogivande genom en gammal handpump ner i ett trätråg. Glansiris med dekorativt strimmiga blad bryter av fint mot det mörka trämaterialet.
Foto: Klassiskt En stor glaserad urna har fyllts med vatten som sakta cirkulerar med hjälp av en elektrisk pump i urnans botten. Det svaga plaskandet ger en härlig vision av svalka utan att störa. Funkia bäddar in urnan i frodig grönska.
Foto: Charmigt Ett vattenarrangemang utan vattenspegel har också sin charm. En pump har grävts ner i ett kar under marken och ser till att vattnet cirkulerar upp genom kvarnstenen.
Foto: Japanskt Ett Japaninspirerat arrangemang ger en känsla av frid och ro och skänker skönhet åt trädgården. Kärlet står på en bädd av vackra små naturstenar. En japansk lönn ger en vacker men sparsmakad grönska.

Text och foto: Britt-Louise och Göran Malm

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård