Publicerad:
Uppdaterad:

Ryskt spionplan jagades iväg

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Rena kalla kriget när bomb- och spionplanet närmade sig brittiskt luftrum

Bilderna visar ett av de två Eurofighterplanen som ligger bara något hundratal meter från det ryska bomb- och spionplanet.
Foto: afp
Bilderna visar ett av de två Eurofighterplanen som ligger bara något hundratal meter från det ryska bomb- och spionplanet.

Det brittiska försvarsdepartementet har motvilligt släppt två stillbildsfotografier som visar en allvarlig incident i nordatlanten för cirka en vecka sedan.

Två brittiska Eurofighter Typhoon-jaktplan skickades ut för för att mota bort ett ryskt bomb- och spionplan som närmade sig brittiskt luftrum, en händelse som för tankarna direkt tillbaka till kalla krigets dagar.

Försvarsdepartementet har inte kommenterat exakt var händelsen inträffade, men det ryska planet hade kurs rakt mot brittiskt territorium. Två Eurofighters skickades upp och lade sig provokativt på bara något hundratal meters avstånd från det ryska jätteplanet.

Efter en kort stund ändrade spionplanet kurs och jaktplanen kallades tillbaka.

Det brittiska försvarsdepartementet tror inte att det fanns kärnvapen ombord i det ryska planet, även om det har kapacitet att föra med sig sådana. Beslutet att släppa bilderna föregicks enligt Sky News av en häftig diskussion där de som ville lägga locket på hela historien menade att man inte ville genera eller provocera ryssarna offentligt.

Samtidigt finns det de som vill motivera inköpen av Eurofighterplanen och visa att de är en viktig del av det brittiska försvaret.

Ett enda Eurofighter Typhoon kostar mellan 45 och 60 miljoner pund, cirka 600-800 miljoner kronor.

Publicerad:
Publicerad: