Äntligen, nu är gubbarna klara

Publicerad:
Uppdaterad:

Punkt SE tog smakprov på årets första skörd

Sommaren är redan här – de första jordgubbarna är plockade! Skånska gubbar finns nu till fyndpris i livsmedelsbutikerna.

I Hököpinge är jordgubbssäsongen igång. Gott, tycker Punkt SE:s reporter. Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
I Hököpinge är jordgubbssäsongen igång. Gott, tycker Punkt SE:s reporter. Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN

– Den första skörden är väldigt tidig i år. Och det har gjort att vi haft lite svårt att få ut våra svenska jordgubbar, för handlarna har redan handlat upp en massa utländska, säger odlaren Mats Olsson.

Detta gör att skånska jordgubbar nu säljs förhållandevis billigt i många butiker.

Svala nätter

När Punkt SE hälsar på Mats Olsson på hans gård i Hököpinge söder om Malmö är det fullt sjå med att skörda de första jordgubbarna. Mats Olsson understryker att den tidiga skörden inte utgör någon fara för att gubbarna ska ta slut till midsommar, eftersom man odlar flera olika sorter och de inte mognar samtidigt. Han förklarar också hemligheten bakom de söta, svenska gubbarna.

– Med våra svala nätter blir jordgubbarna sötare, eftersom de lagrar in socker mot kylan, säger han.

10 000 liter om dagen

Just nu är det lite ont om plockare i det mulna vädret. Mats Olsson hoppas på snar väderförbättring – det lär krävas om man ska komma upp i de 10 000 liter plockade jordgubbar om dagen som gården producerar under högsäsong.

Punkt SE provsmakar några nyplockade röda jättar av sorten Honeoye under utstötande av njutningsfyllda läten. Olsson ler.

– Årets allra första jordgubbar smakar alltid bäst, säger han.

Dagens fråga

FAKTA/Sorter

Maria Wernhult (.se)

Publicerad: