Total månförmörkelse att vänta i helgen

Foto: AP
Fem stadier av månförmörkelse
NYHETER

Om du kikar upp mot himlen sent på lördagkvällen kanske du får se en total månförmörkelse.

Den kommer att synas i hela Sverige, om det bara inte är mulet.

Foto: FREDRIK JOHANSSON
Den förmörkade månen fotograferad i Aspudden.

– Fenomenet beror på att jorden passerar mitt emellan solen och månen så att hela månen hamnar i jordens skugga, berättar Nils-Erik Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer.

Senast fenomenet kunde beskådas i Sverige var i början av maj 2004.

– Det är fascinerande. Vi är många som kommer att ha våra ögon riktade mot månen timmarna runt midnatt på lördag kväll, säger Nils-Erik Olsson.

Han berättar också att när månen inträder i jordens skugga blir den inte helt svart, utan lätt rödaktig. Anledningen är att en del av ljuset från solen passerar genom jordens atmosfär och då böjs av en aning och belyser månen. Den rödaktiga färgen väcker alltid intresse och fascination.

Vart tredje år

Månförmörkelse inträffar alltid vid fullmåne, men inte vid varje fullmåne. Det beror på att månens och jordens banor inte följer varandra exakt. Ungefär vartannat eller vart tredje år inträffar en månförmörkelse i Sverige. Nästa totala månförmörkelse sker den 28 augusti i år, men den kan inte ses i Europa eftersom den inträffar mitt på dagen. Nästa för oss synliga månförmörkelse sker natten mot den 21 februari nästa år.

– Månförmörkelsen går att se med blotta ögat, men upplevelsen blir större om man använder kikare eller ett teleskop, säger Nils-Erik Olsson som tillsammans med många andra intresserade följer skådespelet från Observatoriekullen mitt i Stockholm.

Om månförmörkelsen:

Grafik:

Tidigare artiklar:

Ove Byström/TT