Mordet: en bästsäljare

NYHETER

Anhöriga: Våra sår rivs upp

1 av 3 | Foto: TV4
Den mördade Sara Anderssons föräldrar reagerade starkt när de såg att Leif GW Perssons bok byggde på mordet på deras dotter.

Leif GW Persson anklagas för att ha stulit den sexmördade Sara Anderssons öde.

Av det gjorde han en bästsäljande roman, hävdar föräldrarna.

- Han har begått ett lustmord till, på oss och på Sara, säger pappan.

Det har gått åtta år sedan mordet på Sara Andersson, 18. Hon blev våldtagen, strypt och knivhuggen i sin mammas bostad i Örebro.

Två år senare greps och dömdes mördaren, efter ett tips till polisen. I fjol revs föräldrarnas sår upp igen. Då fick de veta att mordet på deras dotter finns omskriven i Leif GW Perssons polisroman "Lindamordet".

Boken släpptes i fjol och blev en säljsuccé.

-När jag läste recensionen anade jag att det kan vara så att han hämtat en del utifrån det som hände Sara, men jag hoppades att det inte skulle vara så, säger mamma Siv Andersson i TV4:s Kalla fakta i kväll.

Föräldrarna orkade inte läsa hela boken själva, utan lät nära vänner göra det.

- De är också övertygade om att den till väsentliga delar är hämtad från mordet på Sara. Vissa saker har lagts till och dragits ifrån och man har placerat det i en annan stad, säger pappa Lasse Persson i intervjun.

Poliser fick jämföra

Dessutom fick två poliser, som deltagit i sökandet efter mördaren, läsa boken. En av dem gjorde en lång lista med likheter mellan boken och det verkliga fallet.

-I vissa delar har han nästan lagt karbonpapper på formuleringar från förundersökningen, säger pappan.

Mamman säger:

-När jag fick veta det kände jag mig fullständigt slagen till marken. Det var som att slungas tillbaka till den här totala utsattheten som jag upplevde då, den första tiden.

Nu hoppas föräldrarna på att få en ursäkt från Leif GW Persson.

Till Aftonbladet säger mamman:

- För mig var det inte mördarens kniv som var det värsta vapnet, utan hans totala avsaknad av medkänsla. Och det som GW Persson gjort visar också brist på medkänsla.

-Det är en stor sorg att det som hänt min dotter använts för att skapa något som säljs som underhållning.

Likheterna mellan dikt och verklighet - detalj för detalj

Aftonbladet har läst boken ”Lindamordet” och polisens förundersökning gällande mordet på Sara Andersson. Likheterna mellan bok och verklighet är många. Här är ett urval:

Mira Micic