AIK-fansen tar över stan

NYHETER

”Bland de största kommenderingarna vi haft”

Foto: AIK-fansen kommer till Göteborg för att hjälpa sitt lag att ta SM-guld.

Ett AIK med chans på SM-guld kommer till stan ikväll för att möta GAIS. Och uppemot 15 busslaster med supportrar följer med som stöd. Då har göteborgspolisen en av sina största insatser någonsin.

Foto: När GAIS mötte AIK på Gamla Ullevi i Superettan blev det bråk. AIKs huliganer stormade GAIS-klackens läktare.

Omkring 3000 AIK-supportrar väntas till Göteborg inför matchen mot GAIS ikväll. Och polisen förbereder sig på invasionen.

– Hur många poliser vi är kan jag inte säga, men det är bland de största kommenderingarna vi haft, säger supporterpolisen Östen Gustavsson.

Bråk förra året

Förra året när lagen möttes i Superettan blev det bråk, när AIK-huliganer stormade GAIS-supportrarnas läktarssektion på Gamla Ullevi. I kväll spelas matchen på Ullevi istället.

– Att vi spelar på Nya Ullevi beror i första hand på att den är bättre anpassad för att ta emot bortasupportrar, säger Gais klubbchef Magnus Sköldmark till Sportbladet.

Med så många AIK-supportrar i stan blir det svårare för polisen att ha uppsikt över dem.

– De kommer ju vara över hela centrala stan, framför allt kring Avenyn. Men vi förbereder oss som vanligt, säger Östen Gustavsson.

Mängden supporar ger problem

Det är framför allt mängden supportrar som gör det knepigt för polisen, det finns inga indikationer om att det skulle bli extra bråkigt i kväll.

– Naturligtvis finns det en och annan som inte håller måttet och vi får förstås försöka hantera problemgrupperna på bästa sätt, säger Östen Gustavsson.

I Gais är man inte oroliga för att det ska bli problem i samband med matchen.

- Nej, inte alls. AIK-supportrarna kommer ner för att stötta sitt lag som ska vinna SM-guld. Vi räknar med att det här blir en fotbollsfest, säger Sköldmark.

Eric Thorsson