Välkommen till Städuniversitetet

NYHETER

”Här lär man sig hur man stryker skjortorna perfekt”

Foto: Nu med diplom Alla som går kursen för ett intyg.

Städbranschen växer så det knakar. När Städuniversitetet drar igång i Göteborg är intresset stort och redan nu är utbildningens alla platser fullbokade.

Foto: Initiativtagare Peter Zackariasson tillsammans med Annete Karlsson, verksamhetschef på Medborgarskolan i Göteborg.

Det är Folkuniversitetet som tillsammans med Medorgarskolan i Göteborg har startat utbildningen för hushållsnära tjänster. Anledningen är enkel, städbranschen är het.

- Det här hade aldrig gått att göra tidigare. Men med avdraget för hushållsnäratjänster har en ny helt bransch skapats i Sverige, säger Peter Zackariasson som ansvarar för utbildningen.

Perfekt struken skjorta

Så vad lär man sig då under de sex månaderna utbildningen pågår? Jo, precis allt som har med städning att göra, och lite därtill.

- Här lär man sig hur man stryker skjortorna perfekt, hur man tar bort de där omöjliga fläckarna på soffan, vilka medel som är allergitestade och liknande.

På schemat står inte bara städning utan också strykning, tvätt. barnpassning och matlagning etcetra. Behöver man utbilda sig för att klara av det?

- Vad man än gör i dag behöver man utbildning. Så är det. Här får man ett intyg att man är kvalificerad och kan sina saker, då vet kunden att man kan lita på personalen.

Kursen full

Det är Lärjedalens stadsddelsförvaltning i Göteborg som köpt upp alla 40 stycken kursplatser inför starten i början av september. De som kommer gå kursen är arbetslösa och stadsdelsförvaltningen hoppas att utbildningen leder till jobb. I kursen ingår två månaders praktik på ett städföretag. Att utbildningen bidrar till massa nya ”pigjobb” håller Peter Zackariasson inte med om.

- Givetvis inte. Det är ju bra att folk har möjligheten att lämna sitt barn en stund för att kunna gå på bio.

Så här funkar skatteavdraget

Från den 1 juli i år kan man få skattereduktion för så kallade hushållsnäratjänster.

Oskar Kollberg