Värst i norr

NYHETER

Anders Persson, forskare och meteorolog på SMHI i Norrköping, ger Aftonbladets läsare svar på frågor om stormen.

Var kommer stormen ifrån?

–Utifrån Atlanten som de flesta stora stormar. Lågtryckets centrum passerade Skottland under gårdagen och nådde Norges södra delar senare på kvällen.

Vart är den på väg?

–Mot Bottenhavet och Finland.

Varför har ni då utfärdat stormvarning över hela landet?

–Vädret ligger i en stor luftvirvel som sträcker sig över hela Skandinavien. Vad som sker lokalt på olika orter beror på vad som händer med luftströmmarna över just det området.

Vilka får det värst?

–Norrlandskusten oroar oss nog mest. De ligger strax norr om virvelns centrum och ska utöver den starka vinden få mycket kraftigt snöfall. Med tanke på att temperaturen troligen ligger runt noll blir snön både blöt och tung vilket ger väldiga besvär. Skulle det dessutom frysa på när stormen blåst förbi fryser det blöta vilket förvärrar situationen ytterligare.

Västkusten då?

–Ja, där kan vi nog räkna med stormbyar på uppåt 25 sekundmeter. Kustområdena är ofta värst utsatta eftersom kall luft från land möter varmare luft från havet. Men ligger folks förväntningar på Gudrun-­nivå blir de nog besvikna.

Gudrun hette förra rejäla stormen. Varför har den här stormen inget namn?

–Vi döper inte stormar i Sverige. Namnet Gudrun hittade norrmännen på, men den här gången ansåg de inte att det var någon fara för liv och egendom i Norge och döpte den inte.

Caroline Hougner