Båt med soldater sjönk i natt

NYHETER

Värnpliktiga kämpade för sina liv i vattnet

Under nattövningen i Stockholms skärgård tog stridsbåten in vatten och sjönk.

De 16 värnpliktiga tvingades kasta sig ner i det kalla vattnet.

– Deras kamrater gjorde ett enormt arbete för att rädda dem, sa Birger Knutsson vid Sjöräddningen i morse.

Kustjägarkompaniet från Amfibieregementet vid Berga var sent i natt på väg hem från en övning i sammanlagt tre stridsbåtar.

Plötsligt tog en av båtarna av okänd anledning in vatten och sjönk snabbt utanför Utö i den södra delen av Stockholms skärgård.

”Gjorde enormt arbete”

Alla 16 ombord tvingades överge båten och kasta sig i vattnet.

Klockan 02.12 kom larmet in till Sjöräddningscentralen i Göteborg som snabbt inledde en räddningsinsats. Ett antal fartyg och två helikoptrar kallades till platsen.

Den första helikoptern kom fram till olycksplatsen cirka en halvtimme efter larmet. Då hade de värnpliktiga på övriga stridsbåtar precis slutfört arbetet med att föra sina kamrater i säkerhet.

– De gjorde ett enormt arbete, säger Birger Knutsson, räddningsledare vid Sjöräddningen.

Olycksorsak inte känd

Kustjägarna togs sent i natt tillbaka till regementet. Enligt Försvarsmakten har ingen av dem skadats allvarligt. Personalen som låg i vattnet blev nedkylda och skärrade. Hela kompaniet fick krisstöd. En person fördes till sjukhus på grund av diabetes.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade det snabba olycksförloppet. En teknisk undersökning kommer att påbörjas så snart stridsbåten är bärgad.

– Enligt kompanichefen gick allt snabbt, men det var ingen grundstötning som orsakade olyckan. Nu gäller det naturligtvis att utreda olyckan grundligt, säger Anders Kallin som är informatör vid Försvarsmakten.

Johan Edgar, Susanna Vidlund