”Jag har inte sett bin Ladin sen 2001”

NYHETER

Talibanledaren mulla Omar bryter tystnaden

Talibanledaren mulla Muhammed Omar har inte sett till al Qaida-ledaren Usama bin Ladin sedan USA:s bombningar i Afghanistan 2001.

PESHAWAR

Den afghanske talibanledaren mulla Mohammad Omar tros, tillsammans med Usama bin Ladin, vara hjärnan bakom 11 september-attackerna.

Nu bryter talibanledaren tystnaden och avslöjar att han inte har sett bin Ladin på fem år.

”Jag har inte heller försökt att träffa honom. Men jag ber för hans hälsa och säkerhet”, skriver Omar i ett svar på frågor från nyhetsbyrån Reuters. Brevväxlingen gick via hans talesman Mohammad Hanif.

Påstods ha dött

Den senaste videoinspelning av Usama bin Ladin som har offentliggjorts gjordes sent år 2004 inför presidentvalet i USA. Hans andreman Ayman al-Zawahiri däremot förekommer regelbundet fortfarande.

I september påstod en landsortstidning i Frankrike att bin Ladin avled i augusti i tyfus. Flera regeringar och underrättelsetjänster har förnekat det, men de har inte själva något belägg för att han skulle vara vid liv.

Gifte sig med mullans dotter

Usama bin Ladin, själv saudier, flyttade till Afghanistan i mitten av 1990-talet och gifte sig med en dotter till Omar för att cementera deras vänskap.

Den vanligaste gissningen om vart han tog vägen vid USA:s angrepp på Afghanistan hösten 2001 är de otillgängliga bergen vid den afghansk-pakistanska gränsen, där talibanerna är starka än i dag.

Dagens regering i Kabul påstår att bin Ladin finns i Pakistan i trakten av staden Quetta, medan Pakistan hävdar att han finns inne i Afghanistan.

Det är obekant även var Omar befinner sig. Han säger i brevväxlingen med Reuters att kriget i Afghanistan kan ta slut först när de utländska soldaterna har lämnat landet.

TT , Anders Thoresson