Rymningen gick som smort

NYHETER

Fånge lyckades fly från fängelse – insmord i matolja

Fången gled ut genom cellfönstret.

Insmord i matolja lyckades han fly från häktet i norska Vadsø på julafton.

– Vi ska gå igenom våra säkerhetsrutiner säger fängelsechefen Lisbeth Sollied till Aftenposten.

Foto: ingen smal sak Nakna och insmorda i matolja försökte de två fångarna rymma. Men den ene var för tjock och fick stanna bakom galler.

Det låter som taget ur en film eller möjligtvis en serietidning.

Men det som utspelade sig i en häktescell på fängelset i Vadsø i nordöstra Norge är verklighet.

De två litauiska männen i 40-årsåldern hade bestämt sig för att inte fira jul i fångenskap.

Tillsammans lyckades de böja cellgallret så mycket att det uppstod en lucka ut mot friheten. Sedan klädde de av sig nakna, smetade in sig i matolja för att ytterligare underlätta flykten. Det lyckades för en av dem.

En flaska matolja

När vakterna öppnade celldörren tidigt på julaftonens morgon fann de bara en av litauerna tillsammans med en halvfull flaska matolja. Han var tydligen för tjock för att glida genom hålet i gallret.

Den lokala polisen bekräftar historien.

– Den som rymde ska ha varit insmord i olja. Vi antar att cellkamraten också hade tänkt att rymma, säger polisinspektör Ellen Katrine Hætta till Aftenposten.

Rymlingen gled ut i friheten från andra våningen och polisen misstänker att han hade hjälp utifrån för att helskinnad klara sig ned på marken under cellfönstret. Han är fortfarande på fri fot och nu ska den spektakulära flykten utredas.

Greps i Sverige

– Vi ska gå igenom våra säkerhetsrutiner. I efterhand får vi erkänna att de två kanske inte borde ha suttit i samma cell, säger fängelsechef Lisbeth Sollied till Aftenposten.

Rymlingen greps i Sverige i slutet av oktober och utlämnades därefter till Norge. Enligt polisens misstankar har de båda varit på en omfattande stöldturné i Nordnorge. Bland annat ska de ha stulit flera motorcyklar, verktyg och annan utrustning, skriver Aftenposten.

Johanna Melén