EU firar 50 år med 2 nya medlemmar

NYHETER

Öronproppstvång Hårdrock Vedbrasor – Allt du inte visste att du ville veta om unionen

I år fyller EU 50 år och firar med två nya medlemsländer.

Aftonbladet lyfter på hatten och bjuder på 28 sanningar och myter om unionen vi älskar att hata.

Avgiften till EU är dyr, 28 miljarder kronor 2006. Knappt 13 miljarder kom tillbaka som bidrag.

Bulgarien och 7,7 miljoner bulgarer blir i dag medlemmar i EU.

Cypern gick med i EU 2004 samtidigt med ytterligare nio länder.

Delors, Jacques –legendarisk ordförande i kommissionen. Under hans tid, 1985–1995, antogs bland annat unionsfördraget där EMU ingick.

Europeiska kol- och stålgemenskapen som bildades 1952 var första steget mot EU. Där ingick Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland.

Fyrahundranittio miljoner människor är EU-medborgare. Från i dag ingår 27 länder i EU.

Grönböcker ges ibland ut av EU-kommissionen. De används som diskussionsunderlag för ny lagstiftning.

Hårdrock var Finlands melodi under ordförandeskapet. Lordilandet inledde sitt halvår vid makten med uppträdande av heavy metalcellisterna, Apocalyptica, på Bryssels flottaste torg, Grand Place.

Ibrisagic, Anna (m) heter en av Sveriges 19 ledamöter i EU-parlamentet.

Jordgubbarna mindre än 22 millimeter är inte förbjudna i EU. Däremot måste de vara minst så stora för att säljas som klass 1- eller klass 2-gubbar.

Kanelbullestriden fick många att ilskna till. Syjuntor fick inte sälja bullar som inte bakats i godkända kök hette det. Margot Wallström fick gripa in och förklara att EU-reglerna inte gäller för mat som serveras i liten skala och på tillfällig basis.

Luxemburg är ett av EU:s minsta länder men ett av EU:s maktcentra. Här ligger investeringsbanken, EG-domstolen, EU:s revisionsrätt och parlamentets administration.

Makedonien, Kroatien och Turkiet står närmast på tur att gå in i EU. Någon tidtabell finns dock inte.

Nattmanglingar är en återkommande plåga för EU:s politiker.

Ordförandeskapet övergår i dag från Finland till Tyskland. Nästa gång Sverige blir ordförande är hösten 2009.

Pendlandet mellan Bryssel och Strasbourg blir allt mer kontroversiellt. Flyttkarusellen kostar 1,8 miljarder kronor om året och har orsakat stora protester.

Queerfrågorna delar EU. I Holland, Sverige och Danmark finns ett mycket starkt stöd för homoäktenskap. Men i Polen stoppades nyligen ett EU-projekt mot homofobi och i somras förbjöds prideparaden i Lettland.

Rumänien är det andra landet som blir ny EU-medlem i dag.

Slovenien överger i dag sina tolar till förmån för euron. 13 länder har nu euron som valuta.

Tögethér – since 1957. Loggan som tagits fram till 50-årsjubileet har väckt stor irritation. ”Låter som kommissarie Clouseau” påpekar en läsare av Margot Wallströms blogg. Andra har klagat på att den är för lik Googles logga och Tyskland har bestämt sig för att ta fram en egen.

Unionen höll på att bli ”förbundet”. Sverige vacklade länge mellan EU och EF innan man till slut bestämde sig för att det skulle heta ”europeiska unionen”.

Vedbrasor var tidigare samlingspunkten när EU-topparna skulle träffas. I dag har de bytts ut mot sammanträdesrum för 100 personer.

XL har blivit en allt vanligare storlek i EU. Genomsnittseuropén väger 72,2 kilo. Mest väger kroaterna, i snitt 76, 3 kilo.

Yoghurt måste byta namn till ”jäst mjölkpudding” om den inte är gjord på traditionellt bulgariskt vis? Nej, det är en myt. Det har funnits diskussioner om en definition på yoghurt, men planerna lades ner.

Zimbabwe är ett av drygt 100 länder som får bistånd av EU. EU är världens största givare av utvecklingsbistånd. År 2005 uppgick det till till 43 miljarder euro.

Ångervecka. När du handlar på internet från länder inom EU har du alltid en ångervecka på minst 7 arbetsdagar.

Äkta tunga ingår i EU:s fiskekvoter. Max 1 216 ton får tas upp i år.

Öronproppar blir tvång bland barpersonal? Nej, ännu en EU-myt. Reglerna gäller bara arbetsplatser med mycket hög ljudnivå, som flygplatser och fabriker.

Eva Buskas