Personalbok ska stoppa svartjobb

NYHETER

Cecilia Andersson, restaurangägare: ”Det är fel sätt”

Nu måste alla matställen och frisörer bokföra när personalen arbetar. Detta är Skatteverkets nya strategi för att bekämpa svartjobb.

Foto: Cecilia Andersson, ägare till Restaurangen Jord, gillar inte den nya lagen om personalliggare. ”Jag begriper inte vad de ska ha den till”.

– Jag förstår att de vill komma åt svartjobbandet, men jag tror att detta är fel sätt, säger Cecilia Andersson, ägare till Restaurang Jord på Vallgatan.

Från och med första januari i år måste en personalliggare fyllas i varje arbetsdag av fast anställda, inhoppare och släktingar eller praktikanter som jobbar gratis. Liggaren ska innehålla födelsedatum och arbetstid. Skatteverket kommer sedan att besöka företagen på oannonserade kontroller i jakten på fuskare.

– Jag har lönelistor som jag redan fyller i, där står ju alla uppgifter som behövs. Så jag begriper inte vad de ska ha personalliggaren till, suckar Cecilia Andersson och bläddrar lite i mappen.

Roger Sooksamran, ägare till salong Linq på Drottninggatan är också måttligt road över den nya arbetsbördan för småföretagarna.

Fusk kan bli dyrt

– Det är bra att man försöker bekämpa skattefusk, men varför måste det bli mer jobb för oss och inte Skatteverket? Detta kunde man ha löst på andra sätt.

– Dessutom har jag bara en person som arbetar för mig, och det är en fast anställning. Och det känns onödigt att fast anställda ska fylla i personalliggaren när det är svartjobbare man vill åt, säger Roger Sooksamran.

Den som fuskar med personalliggaren riskerar en kontrollavgift på 10?000 kronor plus 2?000 kronor för varje person som är verksam i rörelsen men inte upptagen i liggaren.

Det kan bli en rejäl slant för företagare som av misstag har glömt att noggrant fylla i alla uppgifter.

Så säger nya lagen

Pierre Adolfsson (.se)