Trots klimatlarm ökar flygandet

Etikexpert: Vi är för egoistiska för att sluta flyga

På ett år har svenskarnas långresor med flyg ökat med 50 % – själviskheten slår månandet om miljön.
På ett år har svenskarnas långresor med flyg ökat med 50 % – själviskheten slår månandet om miljön.

Jorden går mot en klimatkatastrof men svenskarna förorenar som aldrig förr.

På ett år har vårt långflygande ökat med 10 procent.

– Som privatpersoner är vi för egoistiska för att ändra våra vanor, säger Peter Norberg, doktor i etik vid Handelshögskolan.

Säg global uppvärmning och klimathot och alla vet vad du pratar om. Frågan om en allt varmare jord med katastrofala följder för framtiden har blivit vår tids kanske största samhällsfråga. Men fakta hjälper inte. I alla fall inte om en långresa till Thailand står på spel.

På ett år har svenskarnas flygresor utanför Europa ökat med 50 procent enligt siffror från Luftfartsverket och som Ekot tagit del av. Enligt Luftfartsverket gäller den siffran antalet direktflyg.

Hur stor den totala ökningen av resenärer är vet Luftfartsverket först i februari, men verket uppskattar ökningen till cirka tio procent, uppger Ekot.

Framförallt är det Thailand, Kina och Malaysia som lockar. Samtidigt som flygets skador på miljön är kända ändrar vi inte våra vanor, snarare tvärtom.

Ändrar inte konsumtionsmönster

– Det är en tröghet som råder. Även om allt fler blir medvetna om utsläppen så är det en ordentlig eftersläpning innan människor ändrar sina konsumtionsmönster, säger Peter Norberg, doktor i etik vid Handelshögskolan till aftonbladet.se.

– Dessutom är det fortfarande väldigt billigt att flyga. Historiskt sett har det aldrig varit så billigt.

Enligt Norberg är vi vana att göra val mellan det som kostar för mycket och det man har råd med. Men vi gör inte samma avvägning mellan det som är hållbart och det som är miljöskadligt.

– Ännu så länge så väger inte det tillräckligt tungt för att ändra människors inställning. Individuellt fattar vi inte för mänskligheten tillräckligt rationella beslut. Vi är för egoistiska som privatpersoner.

Priset är viktigast

Därför är priset det viktigaste för att vi ska dra ner på flygandet tror Peter Norberg. Thailandsresan måste helt enkelt bli dyrare.

I dag diskuteras frågan när EU:s miljöministrar träffas i Bryssel. Kollektiva beslut från regeringar och parlament är nödvändiga för att vi ska tvingas ändra våra vanor. Men det finns även hopp för moralen, menar Peter Norberg.

– Jag tror att en värderingsförändring är på väg. I dag är det fortfarande norm att flyga till Thailand. Men om pratet om koldioxidutsläpp fortsätter så kan en gradvis förändring ske.

Peter Norberg jämför med de bensinslukande stadsjeeparna som symboliserade status för några år sedan.

– Där har vi sett en förändring. I dag tycker de flesta svenskar att det är en överdriven livsstil att köra omkring i en suv.

Vilket är ditt råd till den som lider av dåligt klimatsamvete?

– Det är viktigt att inte döva den känslan. Diskutera det här med andra. Moralisk stress är något som människor känner av alltmer i samhället där vi omges av starka moraliska budskap. En balans mellan de värderingar man har och den egna livsstilen mår man bra av.

– Genom att prata med andra kan man komma fram till bättre normer än de som instinktivt sitter i ryggraden. Det är inte alltid viktigast att tänka på den egna bekvämligheten.

Publisert: