Slog granne i huvudet med hammare

NYHETER

Grannfejden fick ett brutalt slut

44-åringen slog sin granne 22 gånger i huvudet med en hammare.

Den 49-årige mannen var nära att dö efter misshandeln.

Nu ställs 44-åringen inför rätta, misstänkt för grov misshandel. Men själv säger han att att det var självförsvar.

Den 15 februari 2005 parkerade den 49-årige grannen utanför 44-åringens tomt på Ingarö, öster om Stockholm. 44-åringen hävdar att han var rädd för mannen, som han hävdar gick till attack med kniv och hotade både honom och barnen, skriver Svenska Dagbladet.

När polisen kom till Stockholm låg 49-åringen blodig på marken. Han hade blivit slagen medvetslös med en hammare av 44-åringen – som hade ett skärsår i handen.

49-åringen fick livshotande skador och vårdades på sjukhus i över ett halvår. Han har opererats tolv gånger, har förlorat höger öga och har drabbats av epilepsi. I nästa månad väntar fler operationer.

– De ska försöka skruva ihop mig. Jag ska få en ny panna, ny näsrot, ny ögonhåla och hela högra sidan av ansiktet i titan. Hela ögonhålan blev ju sönderspräckt, berättar 49-åringen enligt SvD.

Speciellt fall

44-åringen är åtalad för grov misshandel. Rättegången hålls i dag i Nacka Tingsrätt.

– Det är ett mycket speciellt fall. Det är oerhört tragiskt för båda parter, säger kammaråklagare Rolf Hillegren.

Enligt honom var nämligen den misshandlade 49-åringen känd för sitt beteende bland grannarna och dömd för olaga hot, misshandel, ofredande och överträdelse av besöksförbud hos ett grannpar.

Den åtalade 44-åringen har däremot inte tidigare dömts för något brott.

Förnekar knivattack

Han säger sig ha blivit rädd för grannen. Dagen innan misshandeln ska 49-åringen ha slagit och hotat 44-åringen. Han ska även ha sprungit mot honom bakifrån med en kniv.

Trots att det fanns flera vittnen, lade åklagaren ner förundersökningen på grund av att 49-åringen blev så svårt skadad, skriver SvD.

49-åringen förnekar att han ska ha attackerat grannen, trots att 44-åringen hade ett skärsår i handen. Polisen hittade en två decimeter lång kniv i en av blodpölarna på tomten.

44-åringen riskerar att dömas till mellan ett och tio års fängelse. Han hävdar dock att han handlade i nödvärn och vill bli frikänd.

Susanna Vidlund