Brutal misshandel utanför festlokal

NYHETER

16-åringen svävar mellan liv och död – familjen vakar vid hans sida

En 16-årig pojke svävar mellan liv och död sedan han misshandlats svårt utanför en festlokal på Kungsholmen i Stockholm strax före klockan ett natten mot lördagen.

Fem pojkar har anhållits misstänkta för försök till dråp.

Familjemedlemmar och föräldrar vakade vid pojkens sida under dagen. Han vårdades då i respirator på intensivvårdsavdelningen. Tillståndet beskrivs som kritiskt och det är oklart om hans liv går att rädda.

– Han ligger djupt nedsövd och har drabbats av allvarliga skallskador i form av en blödning i hjärnan som är ganska omfattande. Just nu så försöker man hålla hans tillstånd stabilt så att blödningen eventuellt kan minska och svullnaden gå ner så att man kan göra en mer detaljerad undersökning av tillståndet, säger Anders Persson, informatör vid S:t Görans sjukhus, till Sveriges Nyheter.

Pojkens tillstånd var under lördagskvällen oförändrat kritiskt.

– Läget är fortfarande mycket allvarligt, säger Anders Persson, till Aftonbladet.se.

Sex pojkar, födda 1991, greps och anhölls under natten och morgonen sedan andra ungdomar pekat ut dem som delaktiga i överfallet. En av dem släpptes senare. De andra fem misstänks för försök till dråp.

Jagades ut

Bråket började på en tonårsfest som hölls på Eiraskolan på Kungsholmen. 16-åringen ska ha försökt fly ut på gatan, men blivit upphunnen av gärningsmännen.

– De har slagit och sparkat honom framför allt mot överkroppen och huvudet, säger Björn Engström vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Pojkens hjärta hade stannat när polis och ambulans kom till festlokalen, men på akutmottagningen fick man i gång hjärtat igen. Läkare på sjukhuset konstaterade att pojken fått stora blödningar i hjärnan.

Vittnen förhördes

Det är inte klart om offer och gärningsmän känner varandra, men de flesta ungdomar som var på festen tros ha någon anknytning till skolan. Under lördagsmorgonen spärrades ett stort område kring Eiraskolan av medan polisens tekniker undersökte platsen. Enligt vittnen fanns blodstänk kvar på marken.

Polisen arbetade på eftermiddagen med att förhöra personer som bevittnat bråket inne i lokalen och ute på gatan.

– Vi har ett stort antal vittnen, totalt ett drygt 20-tal, som vi ska höra. Vi ska även genomföra dörrknackning i området för att få fram så mycket information som möjligt om vad folk sett och hört i samband med bråket, säger Björn Engström.

Anja Eriksson/TT Esbjörn Sandin/TT